Jób KIFAKADÁSÁBAN IS HÍVŐ EMBER MARAD, aki mindvégig bízik Urában (1–2). – 1. Jób nem azt kérdezi, hogy miért szenved, hanem azt, hogy miért nem halt meg mindjárt a születésekor, hiszen mi értelme van kínokkal terhelt életének (3–10). Az akkori halálértelmezés szerint a halál nyugalom, alvás, békesség. Mindenesetre Jézus Krisztusban bízva, igenis a feltámadásig reméljük a halál nyugalmát. Bizony ránk fér az a jó kis alvás a küzdelmes, hívő élet után. – 2. Értsük pontosan Jób panaszát: nem a halált kívánja, hanem a nyugalmat; nem az élet ellen tiltakozik, hanem a kibírhatatlan szenvedés ellen (11–19). – 3. Jób hite azonban itt is egyértelművé lesz, miszerint nyomorúságában is vallja, hogy őt Isten kerítette be, vagyis Isten cselekszik így vele. Jób hiszi, hogy Isten gyermekeinek életében semmi sem történik az Úr akarata nélkül; – az Úr akarata pedig tökéletes akarat. Ezt akkor is vallja, ha adott helyzetében ez nem ad neki megnyugvást és megoldást. Ilyen az igaz hit (20–26).

Cselekedetek 16,11–40

270. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

Az élő Istenbe vetett hit nem azt jelenti, hogy az ember nem fakadhat ki, főként, ha számára érthetetlen szenvedés éri.

Jób azonban KIFAKADÁSÁBAN IS HÍVŐ EMBER MARAD, aki mindvégig bízik Urában (1–2).

– 1. Jób nem azt kérdezi, hogy miért szenved, hanem azt, hogy miért nem halt meg mindjárt a születésekor, hiszen mi értelme van kínokkal terhelt életének (3–10).

Az akkori halálértelmezés szerint a halál nyugalom, alvás, békesség.

A legnagyobb titok, amire pontos kijelentésünk sincs, hogy mi történik velünk a halában az utolsó ítéletig, az úgynevezett „köztes létben”.

Ne találgassunk.

Jób korabeli gondolata szerint a halál nyugalmával mindenki egyforma lesz.

Mindenesetre Jézus Krisztusban bízva, igenis a feltámadásig reméljük a halál nyugalmát.

Bizony ránk fér az a jó kis alvás a küzdelmes, hívő élet után.

Őszinte emberi gondolat ez, ami lehetetlen, hogy Istennél ne találjon visszhangra övéi számára.

– 2. Értsük pontosan Jób panaszát: nem a halált kívánja, hanem a nyugalmat; nem az élet ellen tiltakozik, hanem a kibírhatatlan szenvedés ellen (11–19).

– 3. Jób hite azonban itt is egyértelművé lesz, miszerint nyomorúságában is vallja, hogy őt Isten kerítette be, vagyis Isten cselekszik így vele.

Jób hiszi, hogy az Úr gyermekeinek életében semmi sem történik az Úr akarata nélkül; – az Úr akarata pedig tökéletes akarat.

Ezt akkor is vallja, ha adott helyzetében ez nem ad neki megnyugvást és megoldást. Ilyen az igaz hit (20–26).

Szerző: refdunantul  2017.06.08. 04:00 komment

süti beállítások módosítása