Ijesztő ez a fejezet. Isten haragszik, és lángoló haragja csak ítéletében csillapodhat le: elégtételt akar (13). Joggal haragszik, mert népe nem tartja meg törvényeit és rendelkezéseit; így rosszabbá lett, mint a pogány népek, akik legalább a maguk előírásaihoz ragaszkodnak (5-7). Isten ítélete rettenetes: éhség, dögvész, vérontás, fegyver (16-17), miközben fiak eszik meg az apjukat (10). Ezékiel próféta jelképes cselekedete, levágott hajával és szakállával, azok harmadolásával az ítéletet fejezi ki (1-4): a nép harmadrésze a városban, harmadrésze a városon kívül, harmadrésze pedig a fogságban pusztul el (12). Isten azt mondja, nem könyörül, nem szánakozik (11).* Az Ószövetség egyes fejezeteit olvasva, valóban rádöbbenünk méltatlanságunkra, ugyanakkor a mindennapok terheit hordozva, ezek a sorok elerőtlenítenek. Az erő forrása csak Jézus Krisztus, akiben Megváltónk van, akiben Istennek haragja elégtételt nyert, ha már Istennek elégtétel kell.** Aki ezért hálát tud adni, aki merészeli ezt a fejezetet Jézus Krisztusban továbbgondolni, azt elrejtette az Úr, ruhája szegélyébe (3).***

János 10,22-30

228. dicséret

* Nincs remény? Talán valami remény mégis van? Isten azt parancsolja Ezékielnek, hogy vegyen ki az Isten népét jelképező, levágott szakállából egy keveset, és rejtse azt a ruhája szegélyébe (3).

** …ha már Őneki úgy tetszett, hogy ebben a formában, az „áldozati kultusz” nyelvén mutatkozzon be nekünk.

*** Kálvin hangsúlyozza, Pál nyomán, hogy, akik a törvény igájában élnek, azok szolgák, aki Uruk elé sem mernek járulni, ha a kiszabott feladatot nem végezték el. A „Fiak” viszont, akik iránt atyjuk kedvesebb és engedékenyebb, nem félnek eléje vinni elkezdett, de félbe maradt, vagy hibás munkájukat, mert meg vannak győződve, hogy elfogadja engedelmességüket és elszántságukat, még akkor is, ha kevésbé pontosan végezték el azt (A keresztyén vallás rendszere 3,19,5). – Isten haragja jogos, ha még ez a Szentlélektől kapott elszánás sincs meg bennünk. Áldott legyen az Úr, hogy ezzel az Őtőle kapott elszánással élhetünk, szolgálhatunk, a Jézus Krisztusban. Ő majd megcselekszi a többit.

Szerző: refdunantul  2015.02.17. 04:00 komment

süti beállítások módosítása