Ebben a nagy ívű fejezetben a Biblia lényegi üzenetét megtaláljuk, a karácsony evangéliumával együtt. Isten kárpótol bennünket mindazért is, amit mi rontottunk el. Felfoghatatlan az Ő kegyelme, de könyöröghetünk ezért az örök és szilárd kegyelemért, amely egyedüli kapaszkodónk! Fedezzük fel, hogy karácsonykor láthatóan elkezdődött a nagy és örök kárpótlás!

Kárpótlásra szorulunk, mert mindent tönkreteszünk és mindent elveszthetünk. Az Úr napja félelmetes (1–11). Az Úr ítéletét nem bírja ki a maga érdeméből senki (11). Az Úr előtti számadás napján nem menekülhet meg a saját erejéből senki (3). Az Úr leginkább a saját népét kéri számon, hiszen rájuk bízta népeket hívó és megváltó szavát (1). Félelmetes, ahogy az Úr megítéli hűtlen népét, egy messziről jött, nagy és hatalmas nép serege által, amely pusztasággá tarol maga mögött mindent (2–3).

Könyörögjünk az isteni kárpótlásért, az isteni megoldásért! Az Úr napja megtérésre hív (12–17). Az Úr nem vetette el népét, csak felrázta őket, riadót fújt számukra, ébresztőt (15). Éppen karácsony evangéliuma, Isten megváltó szeretetének ünnepe hirdeti, hogy Ő kegyelmes és irgalmas Isten, akinek türelme hosszú és szeretete nagy (13). Tehát, ebbe a jogos ítéletet megbánó isteni kegyelembe kapaszkodva (14), itt az ideje a böjtnek, sírásnak és gyásznak, a bűnbánatnak, a szív megszaggatásának (13). Gyűljünk össze, ébredjünk, könyörögjünk, hogy szánjon meg bennünket a mi Urunk, és örök kegyelmét árassza ki ránk! (17) Urunk, adj megtérést, hogy hittel, bizonyossággal, hűséggel, kegyelmeddel nem visszaélve hirdethessünk és élhessünk Téged!

Isten kegyelme kárpótol bennünket! Az Úr napja a könyörület napja (18–27). Isten megerősíti népét. Ő nem engedi, hogy gyalázzák ügyét és messze űzi az ártó seregeket (19–20). Az Úr napja, Isten népe számára, végül is az öröm, a bőség, a békesség, a „kárpótlás” és a helyreállítás napja (23–24). Karácsonykor, Jézus Krisztus születésével, ez az újjáteremtés láthatóan és végérvényesen elkezdődött. Áldott bizonyosság: az Úr kárpótol bennünket minden elrontott és elvesztegetett évért! (24) Az Úr helyreállítja mindazt, amit mi elrontottunk. Micsoda üdvösséges kegyelem ez! Az Úr lesz minden, mindenekben (27). Így lesz jó! (1Korinthus 15,28)

János 1,6–13

Szerző: refdunantul  2020.12.25. 04:00 komment

süti beállítások módosítása