A gibeóniak Izráelhez való átállása miatt, a déli részek öt királya megtámadta Gibeónt (1–5). Ezzel indult az a harci cselekmény (6–27), amelynek végén, a túlerő és a nehéz terepviszonyok ellenére, Józsué serege elfoglalta az Ígéret Földje déli részét, Jeruzsálemet kivéve (28–42).

Fogalmazzuk meg a legfontosabb üzeneteket! Józsué serege itt emberileg elképzelhetetlen, megmagyarázhatatlan módon arat győzelmet (8; 12–14). Ez a győzelem az Úr győzelme, akinél a lehetetlen is lehetséges (Lukács 1,37; 18,27). Az öt kánaáni király irgalmatlan kivégzése a bűntől rontott és törvény alá rekesztett világ egyetlen lehetősége, amely azóta mérhetetlenül sokszor megismétlődött már. Az Ószövetségben Isten parancsa is ehhez a helyzethez igazodott. A rossz irgalmatlan legyőzése azonban nem győzi le magát a gonoszt. A világ ezért mindig gonosz és irgalmatlan marad.

Ezért küldte el Isten, egyszülött Fiát, Jézus Krisztust. Ő meghalt, elhordozva a bűn büntetését, legyőzve a gonosz hatalmát, majd feltámadott; hogy az új és örök élet irgalmas szeretete járhassa át népén keresztül ezt a világot. Akik Jézus Krisztusban vannak, azok örökre megerősített városba menekültek, így végérvényesen megmenekültek (20). Ebben a városban, az Úr városában a gonosz irgalmatlansága már nem kaszabol. Isten országában az Ő akarata valósul meg, amelynek gyümölcse: igazság, békesség és öröm a Szentlélek által. Ez az ország, minden ellenkező jel ellenére, dagad, mint tésztában a kovász (Máté 13,33).

Lukács 24,13–35

Szerző: refdunantul  2020.04.13. 04:00 komment

süti beállítások módosítása