Jézus híre (14–15)

– Heródes királyban korábbi bűnét, Keresztelő János megöletését juttatta eszébe. Aki még nem ismerte fel Jézust, igazi valója szerint, az is nyugtalanná válik saját bűnei miatt, az Úr közelében (16).

– Keresztelő János, Isten akaratát képviselve, megintette Heródes királyt, mivel Heródes elszerette testvérének, Fülöpnek feleségét, Heródiást. – Nem szabad! – ennyit mondott a királynak Keresztelő János (18). Ez a baj velünk, ha Isten Igéjét tisztán hirdetjük, abban nemcsak kegyelem van, hanem határozott intés is.

– Mivel a világ nem szereti a keresztyén üzenet intelmeit, amely szerintük a szabad világban „kiskorúságban tart”, ezért a keresztyén misszió elkezdi kiszolgálni a világot. A képlet ennél persze bonyolultabb, most szándékosan egyszerűsítek.

Döbbenetes Heródes alakja, aki tiszteli Keresztelő Jánost, szívesen hallgatja őt. Heródes félelme szinte már istenfélelem, ami elbizonytalanítja a királyt korábbi, hiábavaló életében (20); – amikor jön a világ elvárása, a hatalomban maradás kísértése és a testi kísértés, ami aztán mindent visz (21–28). Keresztelő János meghalt a hitéért, Heródes pedig maradt „halott életében”.

5Mózes 22,1–12

248. dicséret

Szerző: refdunantul  2019.06.07. 04:00 komment

süti beállítások módosítása