GYÓGYULÁST!

– 1. Először szemléletem a lényeget! Szomszédunkban parkol egy mentőautó, amely napjában többször, szirénázva elindul egy-egy betegért; – nyaranta igen sűrűn kell mozdulnia. De nincs sziréna, ha nem üvöltő a baj. John Williams találó regénye a „Stoner”. Ebben olvassuk: „…ő is megértette, mennyire hiábavaló és pusztító, ha az ember átadja magát azoknak az irracionális és sötét erőknek, amelyek a világot az irracionális vég felé hajszolják…”

– 2. Az evangélium betegségképe a kettő együtt: vannak testi betegek, akiknek azonnal kell a segítség, de Jézus tudja, hogy nagyobb a baj ennél (34).

– 3. Márk Jézus egy teljes napjának összegzésével, sűrítve, summázva mutatja be az Úr jövetelének célját (32). Jézus azért jött, hogy betegeket és megszállottakat gyógyítson (38); – azokat is, akinek nem jár a sziréna, pedig nagy a baj; – azokat is, akik „máshol”, a „pogányok Galileájában” élnek, szerte a világ nyomorúságában (39). Az egész város beteg (33), mindenki összegyűlt (33), mindenki az Urat kereste (34). Kegyelmi állapot, amikor valaki tudja, hogy beteg, és azt is belátja, hogy egyedül Isten hatalma tud valóságos gyógyulást ajándékozni neki, Jézus által (33–34).

– 4. Jézus azért jött, hogy Isten Igéjét szólja, nem pedig, hogy csodákat tegyen (38). A gyógyulás csak ráadás, ajándék, mennyei jel, ami Jézust igazolja. Aki hisz, hálával fogadja a gyógyulást, de betegen is tudja, hogy a teljes gyógyulás a megváltás, amely hitben már a miénk, de teljes valóságában a mennyben lesz a miénk (38–39). Jézus imádkozott (35), utána szólt és gyógyított: Isten munkált Őbenne, Ő az Isten Fia! Őrá van szükségünk! Csakis Őrá!

5Mózes 4,25–49

18. zsoltár

Szerző: refdunantul  2019.05.18. 04:00 komment

süti beállítások módosítása