ISTEN NÉPÉNEK TAPASZTALATA…

– 1. Isten népe már megtapasztalta, milyen az, amikor az Úr hatalmasan cselekszik népéért, és jóra fordítja megnyomorított életüket (3).

– 2. Minden itt, a halál árnyékának völgyében megtapasztalt szabadítás azonban csak előíze annak a tökéletes szabadításnak, amely Jézus Krisztus visszajövetelekor lesz a miénk. Addig, mint az álmodók, bizonyossággal, már most a szabadítás örömében élünk (2–3). Ezzel a bizonyossággal reméljük, hogy az Úr egykor teljességgel jóra fordítja sorsunkat (1).

– 3. Addig azonban marad a könyörgés: „Fordítsd jóra sorsunkat, Uram…” (4). Mert jólétben és szükségben, egészségesen és betegen, öregen és fiatalon egyaránt a „délvidéki, kiszáradt patakokhoz” hasonlít az életünk. Sír itt mindenki; – az elkényeztetett, arcátlan, szemtelen, agresszív és követelő gyerek ugyanúgy, mint az idős és testi kínokban szenvedő haldokló; – sírnak itt a yachtos buli orgiáiban ugyanúgy, mint az aknamezők poklában; – de sírnak az Isten népének hitükben gőgös kegyesei is, akik a saját, kizárólag igaznak tartott tanaik és gyakorlataik mankóira támaszkodnak a feltámadott Jézus Krisztus helyett (4–6)…

János 17,1–5

344. dicséret

 

Április 9. – A teljes igemagyarázat

 

(4) „Fordítsd jóra sorsunkat, Uram…” (Zsoltárok 126)

 

ISTEN NÉPÉNEK TAPASZTALATA…

 

– 1. Isten népe már megtapasztalta, milyen az, amikor az Úr hatalmasan cselekszik népéért, és jóra fordítja megnyomorított életüket (3).

 

– 2. Minden itt, a halál árnyékának völgyében megtapasztalt szabadítás azonban csak előíze annak a tökéletes szabadításnak, amely Jézus Krisztus visszajövetelekor lesz a miénk.

Addig, mint az álmodók, bizonyossággal, már most a szabadítás örömében élünk (2–3).

Ezzel a bizonyossággal reméljük, hogy az Úr egykor teljességgel jóra fordítja sorsunkat (1).

 

– 3. Addig azonban marad a könyörgés: „Fordítsd jóra sorsunkat, Uram…” (4).

Mert jólétben és szükségben, egészségesen és betegen, öregen és fiatalon egyaránt a „délvidéki, kiszáradt patakokhoz” hasonlít az életünk.

Sír itt mindenki;

– az elkényeztetett, arcátlan, szemtelen, agresszív és követelő gyerek ugyanúgy, mint az idős és testi kínokban szenvedő haldokló;

– sírnak itt a yachtos buli orgiáiban ugyanúgy, mint az aknamezők poklában;

– de sírnak az Isten népének hitükben gőgös kegyesei is, akik a saját, kizárólag igaznak tartott tanaik és gyakorlataik mankóira támaszkodnak a feltámadott Jézus Krisztus helyett.

 

– 4. Reménységünk, hogy akik eközben tényleg sírnak, megszomorodva, megváltás után kiáltva, azok vigasztalást, örök szabadítást nyernek (Máté 5,4), „így aratnak majd” (4–6).

 

Szerző: refdunantul  2019.04.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása