LESZ MIT SZÁMON KÉRNI! – 1. Áron és a nép vétke nagy, mert hűtlenségre, gyarlóságra vall. Azóta is naponta az aranyborjú bálványa előtt „dalolunk” (15–19). – 2. Mózes vétke még nagyobb gyarlóságot mutat, hiszen a vezető, emberi dühében összetöri azt a két kőtáblát, amit magától az Istentől kapott… Összetörni azt, amit Isten bízott ránk, bármi prófétai hevülettel is, méltatlan. Mózes ennél azonban mélyebbre süllyed, amikor ő bíráskodik, megöleti a bűnösöket. Mindezt olyan indulattal, amit egyik próféta sem tulajdoníthat magának, csak az Isten. Márpedig sokan veszünk hasonló bátorságot ma is (19–26). – 3. Lévi fiainak bűne pedig rettenetes. Ők a vallásos zsenik által előállított, önjelölt igazak (1Mózes 49,5–7), akik magukat az Úréinak tartják, és lekaszabolnak háromezer „bűnöst” (25–29). – 4. Van ítélet, de az Istennél van (Róma 12,19). Ezt Jézus Krisztus a golgotai kereszten elhordozta. Bűn és bűn között ebben a világban van különbség, Isten előtt azonban önmagában minden vétek halálos, és Mózes hiába akar engesztelést szerezni vallásos buzgóságában, csak Jézus Krisztusnál van a megváltás.

Máté 27,31–50

341. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

LESZ MIT SZÁMON KÉRNI!

– 1. Áron és a nép vétke nagy, mert hűtlenségre, gyarlóságra vall.

Azóta is naponta az aranyborjú bálványa előtt „dalolunk”, de nevezhetjük „harci lármának” is, a vétket és az okozott nyomorúságot illetően „mindegy”, hiszen a legyőzöttnek gyászének, a győztesnek önhitt diadalének (15–19).

– 2. Mózes vétke még nagyobb gyarlóságot mutat, hiszen a vezető, emberi dühében összetöri azt a két kőtáblát, amit magától az Istentől kapott…

Összetörni azt, amit Isten bízott ránk, bármi prófétai hevülettel is, méltatlan.

Mózes ennél azonban mélyebbre süllyed, amikor ő bíráskodik, megöleti a bűnösöket.

Mindezt olyan indulattal, amit egyik próféta sem tulajdoníthat magának, csak az Isten.

Márpedig sokan veszünk hasonló bátorságot ma is (19–26).

– 3. Lévi fiainak bűne pedig rettenetes.

Ők a vallásos zsenik által előállított, önjelölt igazak, akik magukat az Úréinak tartják, és lekaszabolnak háromezer „bűnöst” (25–29).

Lévi fiai kegyelemből azok, akik, mert mit mondott róluk Jákób, halála előtt: „Simeon és Lévi testvérek, erőszak eszközei a fegyvereik. Közösségükbe ne menj lelkem, gyülekezetükkel ne egyesülj dicsőségem! Mert embert öltek haragjukban, kedvtelésükben bikát bénítottak. Átkozott haragjuk, mert erőszakos, és dühöngésük, mert elkeseredett.” (1Mózes 49,5–7)

– 4. Van ítélet, de az Istennél van (Róma 12,19).

Ezt Jézus Krisztus a golgotai kereszten elhordozta.

Az Úr nélkül egymást okoljuk, kaszaboljuk, magunkba nem nézünk (25).

Bűn és bűn között ebben a világban van különbség, Isten előtt azonban önmagában minden vétek halálos, és Mózes hiába akar engesztelést szerezni vallásos buzgóságában, csak Jézus Krisztusnál van a megváltás, bűnbocsánat, új élet, örök élet, ingyen kegyelemből.

Mert mindenki vétkezett, mindenki az Úr kegyelmére szorul (30–35).

Ez nagypéntek evangéliuma!

Szerző: refdunantul  2018.03.30. 04:00 komment

süti beállítások módosítása