HA ISTEN TESZ PRÓBÁRA. – 1. Mindjárt az első vers döntő a nehéz szakasz helyes megértésében. Isten tette próbára Ábrahámot (1). Isten senkit sem kísért (Jakab 1,13), azt a gonosz teszi. Isten próbára tesz. A gonosz kísértéseiből csak az Úrhoz menekülve tudunk győzni, az Ő erejével, egyébként elbukunk, és tartósan elbukva elveszünk. – 2. Ha azonban az Isten próbál meg, akkor Ő tartja kezében az eseményeket. Ő megoldást ad, ahogy itt a megdöbbent Ábrahám számára is megoldást adott. Nem kellett feláldoznia fiát, Izsákot, helyette egy kost áldozott fel (13), miközben zeng az evangélium: Az Úr gondoskodik, az Úr hegyén a gondviselés (14). – 3. Vagyis, Isten embere számára csak két alternatíva létezik: – a kísértésekben az Úrhoz menekül; – a próbatételekben pedig hűséges engedelmességgel alárendeli magát az őt megszólító Úr akaratának (1–10), mert Ő mindent szépen intéz (11–12). Ha belehalnánk is, Ő Jézus Krisztusban örök életet intézett (1Korinthus 15,20).

Máté 9,1–8

223. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

HA ISTEN TESZ PRÓBÁRA.

– 1. Mindjárt az első vers döntő a nehéz szakasz helyes megértésében. Isten tette próbára Ábrahámot (1).

Isten senkit sem kísért (Jakab 1,13), azt a gonosz teszi. Isten próbára tesz.

A gonosz kísértéseiből csak az Úrhoz menekülve tudunk győzni, az Ő erejével, egyébként elbukunk, és tartósan elbukva elveszünk.

– 2. Ha azonban az Isten próbál meg, akkor Ő tartja kezében az eseményeket, Ő megoldást ad, ahogy itt a megdöbbent Ábrahám számára is megoldást adott.

Nem kellett feláldoznia fiát, Izsákot, helyette egy kost áldozott fel (13), miközben zeng az evangélium: Az Úr gondoskodik, az Úr hegyén a gondviselés (14).

– 3. Vagyis, Isten embere számára csak két alternatíva létezik, a kísértésekben az Úrhoz menekül, a próbatételekben pedig hűséges engedelmességgel alárendeli magát az Őt megszólító Úr akaratának (1–10), mert Ő mindent szépen intéz (11–12).

Ha belehalnánk is, Ő Jézus Krisztusban örök életet intézett (1Korinthus 15,20).

– 4. Egyébként pedig ne döbbenjünk meg az Úr kérésén, noha ez a korabeli ember módján történt próbatétel, hiszen Isten eleve megítélte a gyerekáldozat korabeli pogány kultuszát (3Mózes 18,21), ezzel a próbatétellel is!

Viszont az embert mindig abban kell megpróbálni, ami pogány, istentelen az életében, hogy saját bőrén tapasztalva döbbenjen rá saját gondolkodásának, tetteinek, bűneinek rettenetére.

Ugyanakkor Isten többet akar, mint a gyerekeinket: mindent!

Csak ha Őneki átadunk mindent, akkor kaphatjuk vissza őket, azokat áldott, szent minőségben (15–19).

– 5. Rimaszombaton, a nemrégiben leleplezett gályarab emlékmű ihletetten formálta meg Isten próbára tett népének győzelmét: A hófehér márvány törött hullámaiból egy hatalmas kéz emelkedik ki, az hordozza a megláncolt hitvallókat!

Szerző: refdunantul  2018.01.19. 04:00 komment

süti beállítások módosítása