AZ ÚR MEGSZABADÍT ÉS SZOLGÁLATRA KÜLD! – 1. Az első engedetlenség után újra elküld az Úr. Sokunk életében sokszor újra. Nem lehet megszökni elhívó szava elől. – 2. Isten Igét hirdetni küld. Az Ige mindig Isten szabadító tettét jelenti, amit Ő megmutatott Jézus Krisztusban. Mi mindig a szabadítás evangéliumát hirdethetjük: az ítéletben is a kegyelmet. – 3. Isten Ninivébe küld. Isten a legreménytelenebb helyre küld; ؘ– a szerintünk legreménytelenebbre. De nehogy azt gondold, hogy a legreménytelenebb hely valahol messze van; – lehet, hogy a közvetlen közeledben van ez a hely. De éppen az Jónás könyvének üzenet, hogy nincs reménytelen város, nép, ember; – vagyis mi mindenkire csak reménységgel tekinthetünk.

1Korinthus 14,125

170. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

AZ ÚR MEGSZABADÍT ÉS SZOLGÁLATRA KÜLD!

– 1. Az első engedetlenség után újra elküld az Úr. Sokunk életében sokszor újra.

Nem lehet megszökni elhívó szava elől.

Ezt most kezdem én is igazán megérteni.

– 2. Isten Igét hirdetni küld.

Az Ige mindig Isten szabadító tettét jelenti, amit Ő megmutatott Jézus Krisztusban.

Mi mindig a szabadítás evangéliumát hirdethetjük: az ítéletben is a kegyelmet.

– 3. Isten Ninivébe küld.

Isten a legreménytelenebb helyre küld, szerintünk a legreménytelenebbre.

De nehogy azt gondold, hogy a legreménytelenebb hely valahol messze van; – lehet, hogy a közvetlen közeledben van ez a hely.

De éppen az Jónás könyvének üzenet, hogy nincs reménytelen város, nép, ember; – vagyis mi mindenkire csak reménységgel tekinthetünk.

– 4. Jónás ítéletet hirdetett, mert ő maga egy szigorú próféta volt, az Úr prófétája; — másokhoz szigorú, magához már nem annyira.

Jónás ítéletet hirdetett, mert ezt a parancsot kapta az Úrtól (1,2).

De a pontos „szöveget” nem rágta szájába az Isten. Figyelmeztetést kellett továbbadnia, Ninive tényleges gonoszsága és a közelgő jogos ítélet miatt.

Ezt tette Jónás, a maga módján megfogalmazva.

Jónás szava, megfogalmazása azonban „ihletetté” lett a Szentlélek által. „Még negyven nap és elpusztul Ninive!” – harsogta (4).

Isten Lelke, Jónás tudtán kívül ezt az ítéletes hangot is kegyelmessé formálta, hiszen a negyven nap kegyelmi idő, jelezve, meg lehet térni, Isten megtérésre hív, megtérésre segít.

Isten megbánta döntését, mert eleve kiválasztotta Ninive akkori lakosait.

– 5. Ninive lakosai leborultak, megtértek minden, egy emberként: kicsi és nagy, egészséges és beteg, fiatal és idős, szolga és Úr.

Ma is ez lenne az egyetlen megoldás.

Hol van egy zsákruha?

Református Egyházunkban is a kioktatósdi, megújítósdi, vitatkozósdi helyett igazából erre lenne szükség: töredelmes szívre és zsákruhára, azaz mindennek látható valóságára.

Émelygek a többitől.

Ma is ezzel a reménységgel imádkozunk a mai Ninivéért, és ninivékért!

Szerző: refdunantul  2017.08.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása