Az élő hit igazságának oszlopa és alapja Jézus Krisztus, aki nem mások életét vette el az igazságért, hanem mások életét szilárdította meg az Ő irgalmas igazságában (14). Mi már gyanakodva tekintünk mindenkire, aki az igazság nevében lép fel, pedig „könnyű” tesztelni az „illetőt”: aki irgalmatlanul öl és pusztít az igazság nevében, az valójában a gonosz hamisságát képviseli, - „az ügyes”, de kárhozatos trükkösét (15). Fontos, hogy személyesen bátorítsuk egymást a hitben. Pál tervezi, hogy meglátogatja Timóteust Efézusban, és személyesen bátorítja majd a kisázsiai gyülekezeteket (14), az irgalmas és megváltó igazságban, azaz Jézus Krisztusban, aki megjelent testben, igaznak bizonyult a Szentlélek által, amikor nem másokat bántott, hanem Ő halt meg másokért (16). Jézus Krisztus az egyetlen király, az igazság bűnt és halált legyőző királya. Igazságnak csak a megváltó, irgalmas hatalmat nevezhetjük, aki legyőzi a bűnt és a halált. Nem lehet igazság ott, ahol bűnös és halálos eszközökkel maga a bűn és a halál arat, az igazságot emlegetve.

Zsoltárok 58

58. zsoltár

* A teljes magyarázat:

- Az élő hit igazságának oszlopa és alapja Jézus Krisztus, aki nem mások életét vette el az igazságért, hanem mások életét szilárdította meg az Ő irgalmas igazságában (14). Ezért az élő Isten egyházának oszlopa is csakis az Úr Jézus Krisztus, - aki nemcsak ezt az életet jobbítja meg, - hanem hatékonyan segít ott is, ahol ebben a világban nincs megoldás, azaz Ő megvált, üdvözít, megszabadít ebben a világban, - és ha kell, kiszabadít ebből a világból az örök élet teljességére.

- Mi már gyanakodva tekintünk mindenkire, aki az igazság nevében lép fel, pedig „könnyű” tesztelni az „illetőt”: aki irgalmatlanul öl és pusztít az igazság nevében, az valójában a gonosz hamisságát képviseli, - az ügyes, de kárhozatos trükkösét (15).

- Fontos, hogy személyesen bátorítsuk egymást a hitben. Pál tervezi, hogy meglátogatja Timóteust Efézusban, és személyesen bátorítja majd a kisázsiai gyülekezeteket (14) az irgalmas és megváltó igazságban, azaz Jézus Krisztusban.

- Jézus Krisztus az, aki megjelent testben, igaznak bizonyult a Szentlélek által, amikor nem másokat bántott, hanem Ő halt meg másokért, - és halálának megváltó páratlanságát igazolta az Isten, az Ő feltámadásában és mennybemenetelében (16).

- Jézus Krisztus az egyetlen király, az igazság, bűnt és halált legyőző királya.

- Igazságnak csak a megváltó, irgalmas hatalmat nevezhetjük, aki legyőzi a bűnt és a halált.

- Nem lehet igazság ott, ahol bűnös és halálos eszközökkel maga a bűn és a halál arat, az igazságot emlegetve.

- Hisszük, hogy ma is, amikor hirdetik ezt az igazságot mindenütt, megmozdulnak rá angyalok és emberek egyaránt, a Szentlélek által. Aki nem mozdul erre, az valójában halott (Jelenések 3,1).

Szerző: refdunantul  2017.01.26. 04:00 komment

süti beállítások módosítása