Az Úr könyörült népén: olyan királyt küldött, aki tudta, hogy az Úr ügyét kell képviselnie; - nem mások ellenében, de a „sajátjaiért”. Ez a lelkület mindig áldássá lesz mások számára, az egészen távoliak számára is. Saját kertjeinket rendben tartva, ezek a szép kertek összeérnek (Németh László). Az a bűn, az a legnagyobb baj, hogy a „sajátunkat” nem becsüljük meg: a máséra irigykedünk, amit pedig az Isten ránk bízott, azt nem műveljük és őrizzük, hanem feléljük és kiraboljuk. Ez, másként ugyan, de mind a nyugati, mind a keleti kultúrákra jellemző. Ezékiás király (Kr. e. 716-687) mindenben azt tette, amit helyesnek tartott az Úr. Ezékiás király ugyanis tudta, hogy minden „jó” forrása csakis az Úr, és minden „rossz” az élő Isten hiányából fakad (8-9). Ezért a király mindjárt, szolgálatának legelején megtisztította, megerősítette az élő Isten tiszteletét (1-7). Mindenestül megtisztították az Úr házát (12-19). Így tisztult saját életük is; - vagyis életre kelt a gazos, bozótos, fullasztó kert.

Efézus 1,15-23

398. dicséret

* A teljes magyarázat:

- Az Úr könyörült népén: olyan királyt küldött, aki tudta, hogy az Úr ügyét kell képviselnie; - nem mások ellenében, de a „sajátjaiért”. Ez a lelkület mindig áldássá lesz mások számára, az egészen távoliak számára is. Saját kertjeinket rendben tartva, ezek a szép kertek összeérnek (Németh László). Az a bűn, az a legnagyobb baj, hogy a „sajátunkat” nem becsüljük meg: a máséra irigykedünk, amit pedig az Isten ránk bízott, azt nem műveljük és őrizzük, hanem feléljük és kiraboljuk. Ez, másként ugyan, de mind a nyugati, mind a keleti kultúrákra jellemző.

- Ezékiás király (Kr. e. 716-687) mindenben azt tette, amit helyesnek tartott az Úr.

- Ezékiás király ugyanis tudta, hogy minden „jó” forrása csakis az Úr, és minden „rossz” az élő Isten hiányából fakad (8-9). A hitetlen ember pedig sokféle módon próbálja betömni ezt a „hiányt”, de helyzete nem jobb, hanem csak rosszabb lesz.

- Ezékiás király azt is tudta, hogy nem tétlenkedhet, hiszen ők az Úr választottai, hogy a rájuk bízott kincset legalább a sajátjaik számára megőrizzék és mindenkinek hirdessék és éljék (10-11). Ezért a király mindjárt, szolgálatának legelején megtisztította, megerősítette az élő Isten tiszteletét (1-7). Mindenestül megtisztították az Úr házát (12-19). Így tisztult saját életük is; - vagyis életre kelt a gazos, bozótos, fullasztó kert.

Szerző: refdunantul  2016.09.03. 04:00 komment

süti beállítások módosítása