– 1. Dávid őszinte szívvel fordult az új ammóni királyhoz, annak gyászában, követeket küldött hozzá. De a király gyanakodott, és meggyalázta Dávid követeit (1-5). – 2. A gyanakvás előbb-utóbb kirobban, és ahogy az ammóni király az arámiakhoz fordult segítségért, hogy harcoljon Dávid ellen, végül úgy ölt testet a gyanakvás konkrét csatározásokban (6-8). Csak egy ideig lehet leplezni a gyanakvást. A mindennapokban persze ismerjük egymást. Sok bennünk a bizalmatlanság, még a gyülekezeten belül is, hiszen sokszor éltek már vissza önzetlenségünkkel, még többször provokáltak bennünket; - és nem mindig van erőnk krisztusi lélekkel elhordozni ezeket (8-19). – 4. Urunk, vedd ki a szívünkből a gyanakvást, hogy Téged követve, és tiszta szívvel tegyünk mindent; amit pedig nem tudunk így tenni, azt inkább ne tegyük, amíg csak gyanakvással tudnánk tenni (Máté 15,17).

Lukács 11,14-32

465. dicséret

* A teljes magyarázat:

A jóindulat, a szeretet, az önzetlen odafigyelés sorsa ebben a világban csak az azzal való visszaélés lehet. A krisztus-követés ára ez. A szolga nem nagyobb az Uránál (János 13,16), tehát a szolga sorsa sem lehet más ebben a világban, mint Uráé. A szolga azonban már megváltott emberként, a feltámadott Úr győztes ügyében végzi feladatát; innen pedig mindig meríthet erőt.

– 1. Dávid őszinte szívvel fordult az új ammóni királyhoz, annak gyászában, követeket küldött hozzá. De a király gyanakodott, és meggyalázta Dávid követeit. Valójában azonban nem a meggyalázott követek mentek haza majdnem meztelenül, hiszen itt igazából az ammóni király lepleződött le (1-5).

– 2. A gyanakvás előbb-utóbb kirobban, és ahogy az ammóni király az arámiakhoz fordult segítségért, hogy harcoljon Dávid ellen, végül úgy ölt testet a gyanakvás konkrét csatározásokban (6-8).

– 3. Csak egy ideig lehet leplezni a gyanakvást. A mindennapokban persze ismerjük egymást. Sok bennünk a bizalmatlanság, még a gyülekezeten belül is, hiszen sokszor éltek már vissza önzetlenségünkkel, még többször provokáltak bennünket; - és nem mindig van erőnk krisztusi lélekkel elhordozni ezeket. Még egy nehéz telefonhívást is akkor fogadjunk, látva a kijelzőn a provokátor nevét, ha Jézus Krisztusban tudunk válaszolni. Dávid is így tett, és győzelemre segítette őt az Úr (8-19).

– 4. Urunk, vedd ki a szívünkből a gyanakvást, hogy Téged követve, és tiszta szívvel tegyünk mindent, amit pedig nem tudunk így tenni, azt inkább ne tegyük, amíg csak gyanakvással tudnánk tenni, mert, jaj nekünk, ha képmutatók vagyunk (Máté 15,17). Ha pedig tenni kell valamit, mert dolgunk és életünk része, az adott feladat „szerepe” megköveteli azt, akkor vedd ki Urunk, szívünkből a gyanakvást, még akkor is, ha minden okunk meglenne a bizalmatlanságra. Te ezt is megcselekedheted!

Szerző: refdunantul  2016.07.05. 04:00 komment

süti beállítások módosítása