A mai igeszakaszban Izráel két vezetőjéről olvasunk, mindegyikük bő két évtizeden át vezette Isten népét (1-6). Az ő szolgálati idejük alatt béke, rend és gyarapodás jellemezte az országot. Látszólag eseménytelen negyvenöt esztendő volt ez, amit pár versben elintéz a könyv írója is. Bizonyos, hogy amit Isten számon tart, az több ennél a feljegyzésnél. A békés korszakok eseménytelenebbek. Bátran fogalmazzuk meg az üzenetet: nem feltétlenül azok a „nagyok” Isten előtt, akikről sokat írnak. Sőt, azok bizonnyal áldottak, akikről alig hallunk, mert békében, csendben, hűséggel teszik a dolgukat; nem tolakszanak előre, de betöltik az Isten által számukra kijelölt helyet; kellő időben pedig teret adnak Isten egészen nagy feladatra kiválasztott szolgáinak, azokat felismerik, ezért irigyen nem akadályozzák, hanem segítik őket.

2Péter 1,1-11

200. dicséret

* A teljes magyarázat:

- A mai igeszakaszban Izráel két vezetőjéről olvasunk, mindegyikük bő két évtizeden át vezette Isten népét (1-6). Az ő szolgálati idejük alatt béke, rend és gyarapodás jellemezte az országot. Látszólag eseménytelen negyvenöt esztendő volt ez, amit pár versben elintéz a könyv írója is. Bizonyos, hogy amit Isten számon tart, az több ennél a feljegyzésnél. A békés korszakok eseménytelenebbek.

- Bátran fogalmazzuk meg az üzenetet: nem feltétlenül azok a „nagyok” Isten előtt, akikről sokat írnak. Sőt, azok bizonnyal áldottak, akikről alig hallunk, mert békében, csendben, hűséggel teszik a dolgukat; nem tolakszanak előre, de betöltik az Isten által számukra kijelölt helyet; kellő időben pedig teret adnak Isten egészen nagy feladatra kiválasztott szolgáinak, azokat felismerik, ezért irigyen nem akadályozzák, hanem segítik őket.

- Az is jellemző ezekre a csendes szolgákra, hogy életük sok eseménnyel volt teljes, de nem úgy, mint Gedeoné és Sámsoné, akik szintén az Úr választottai voltak, de amilyen naggyá tette őket az Úr, olyan sok volt emberi gyengeségük is, ami miatt sokat lehetett „regélni” róluk.

- Más példa: amilyen hatalmas lehetett Pál apostol, az Úr kegyelméből, olyan nehéz ember is lehetett ugyanakkor; - hiszen roppant küldetést kapott az Úrtól, amit csak így lehetett végbe vinni. De csak Isten által rendelt időkben kellenek az ilyen emberek.

- A kivétel pedig erősíti a szabályt, hogy az Isten által rendelt „nagyok” utáni „köztes időkben” a hívő ember olyan csendes, mint Tólá és Jáír bírák voltak, ahol nem csak a fiaik jártak bőségben, hanem a nép minden tagjának jutott abból (3-4).

- Még egyházvezetőként is elmondhatom, hogy azok az áldott munkások, akikről alig hallunk.

- Aztán az említett két vezető halála után kezdődtek megint az eseménydús időszakok, sok bűnnel (6) és sok nyomorúsággal, amelyben törték és zúzták egymást a „szereplők” (8). Isten ítélete volt rajtuk az, amit ilyen szépséges finomsággal és mégis döbbenetes mélységgel fejez ki az Ige, hogy „igen nehéz helyzetbe kerültek” (9). Sajnos, ha van esemény, akkor ilyen az esemény mindig, amire „harap” a krónika. Isten értékelése más!

Szerző: refdunantul  2016.05.26. 04:00 komment

süti beállítások módosítása