Mi többet látunk, olvasva ezt az igeszakaszt, mint akkor a történet főszereplője, József. Mi tudjuk, hogy Máriával mi történt, és a Szentlélektől van áldott állapotban (18). A hit mindig többet tud és többet lát, nagy összefüggéseket. Micsoda kegyelem, hogy József a valóságos történések ismerete előtt is „emberséges” maradt, mert ő az Isten gyermeke volt, akit nem ragad el az indulat a „részismeretek” birtokában, mint ma sokakat (olvass csak internetes véleményeket, ölnek!). Lám, József titokban akarta elbocsátani Máriát, mert noha emberileg joggal gyanakodhatott volna, mégis, továbbra is szerette Máriát, és nem akarta, hogy baja essen, mint házasságtörő asszonynak, hiszen a jegyesség akkor szinte a házassággal azonos értékű jogi viszony volt (19). Akiket az Isten magának választott, azok a kellő időben megkapják a „kijelentést” is, hogy döntő helyzetekben ne féljenek irgalommal cselekedni (20).

Ézsaiás 25

107. zsoltár

* A teljes magyarázat:
- Mi többet látunk, olvasva ezt az igeszakaszt, mint akkor a történet főszereplője, József. Mi tudjuk, hogy Máriával mi történt, és a Szentlélektől van áldott állapotban (18). A hit mindig többet tud és többet lát, nagy összefüggéseket. Micsoda kegyelem, hogy József a valóságos történések ismerete előtt is „emberséges” maradt, mert ő az Isten gyermeke volt, akit nem ragad el az indulat a „részismeretek” birtokában, mint ma sokakat (olvass csak internetes véleményeket, ölnek!).
- Lám, József titokban akarta elbocsátani Máriát, mert noha emberileg joggal gyanakodhatott volna, mégis, továbbra is szerette Máriát, és nem akarta, hogy baja essen, mint házasságtörő asszonynak, hiszen a jegyesség akkor szinte a házassággal azonos értékű jogi viszony volt (19).
- Vannak olyan emberek, akik „definiált” hit nélkül is olyanok, mintha hinnének. Ezek így is az Úr gyermekei, akiket az Isten kellő időben megnyer az élő, látható hitnek is. Ezért fordulhat elő, hogy sokszor a „hivatalos” hívő embertelenebb, mint az, aki nem emlegeti állandóan az Urat. Isten látja igazán az övéit.
- Akiket az Isten magának választott, azok a kellő időben megkapják a „kijelentést” is, hogy döntő helyzetekben ne féljenek irgalommal cselekedni (20).
- Aki ismeri az örömhírt, az megváltottan szabad ember, nincs kiszolgáltatva apró érdekeknek; miért is lenne, hiszen tudja: „velünk az Isten” (23), beteljesedik az, amit az Úr mondott (22). Az ilyen ember a szabadságát is Istennek való engedelmességben élheti meg (24).

Szerző: refdunantul  2016.01.12. 04:00 komment

süti beállítások módosítása