Nem általában a vezetőkről van szó, hanem azokról a „lelki vezetőinkről”, akik az Isten Igéjét hűen hirdették nekünk; azokról, akik az Isten eszközei voltak nem csak abban, hogy az Úr útját megtaláljuk, hanem abban is, hogy tanácsolva azon járjunk. Ez az üzenet több kérdést is felvet. – 1. Van-e ilyen, „halálig hiteles” lelki vezetőnk, aki elindított és tanácsol az úton? A „hívő” ember önhitt, mindent a legjobban tud; ő akar tanácsolni, szó sem lehet arról, hogy valaki őt tanácsolja. Túlzok, de éppen azért, hogy értsük mindazt, amit rejtetten mindig tapasztalunk a „hívő közösségekben”, bár soha nem fogalmazunk meg. A sztár-lelki vezetőket, ál-alázatukban is domináns keresztyéneket nem sorolom a lelki vezetők közé. – 2. A másik kérdés elénk hozza azt, hogy vajon a világi vezetőinknek mennyi közük van az Igéhez, a benne megfogalmazott evangéliumhoz és „törvényhez”? Hiszen ők „pillanatnyilag” tönkretehetik az életünket. – 3. Ugyanakkor jó tudni, hogy nem a vezetőktől függünk, hanem az Úrtól, aki mindig ugyanaz (8), aki nekünk maradandó várost épített (12-13). Ő, az igazán hívő embernek mindig ad igei-lelki vezetőt. Imádkozzunk, hogy világi vezetőink is ismerjék meg az Ige Urát (17).

Ézsaiás 22

364. dicséret

* A teljes magyarázat:

Nem általában a vezetőkről van szó, hanem azokról a „lelki vezetőinkről”, akik az Isten Igéjét hűen hirdették nekünk; azokról, akik az Isten eszközei voltak nem csak abban, hogy az Úr útját megtaláljuk, hanem abban is, hogy tanácsolva azon járjunk. Ez az üzenet több kérdést is felvet.

– 1. Van-e ilyen, „halálig hiteles” lelki vezetőnk, aki elindított és tanácsol az úton? A „hívő” ember önhitt, mindent a legjobban tud; ő akar tanácsolni, szó sem lehet arról, hogy valaki őt tanácsolja. Túlzok, de éppen azért, hogy értsük mindazt, amit rejtetten mindig tapasztalunk a „hívő közösségekben”, bár soha nem fogalmazunk meg. A sztár-lelki vezetőket, ál-alázatukban is domináns keresztyéneket nem sorolom a lelki vezetők közé.

– 2. A másik kérdés elénk hozza azt, hogy vajon a világi vezetőinknek mennyi közük van az Igéhez, a benne megfogalmazott evangéliumhoz és „törvényhez”? Ez azért fontos felvetés, mert látszólag az Ő döntéseiktől függ az életünk. Valóban, a világ vezetői teremthetnek olyan „pillanatnyi” helyzeteket, amelyek milliók életét nyomoríthatják meg, e földön akár „véglegesen” is.

– 3. Az igazán hívő ember, ennek ellenére tudja, hogy valójában nem tőlük függünk, hanem az Úrtól, aki mindig ugyanaz (8), aki meghalt, de feltámadott, hogy nekünk maradandó várost építsen (12-13). Ő, az igazán hívő embernek mindig ad igei-lelki vezetőt. Imádkozzunk, hogy világi vezetőink is ismerjék meg az Ige Urát (17).

Szerző: refdunantul  2016.01.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása