A megrendülés mindig Isten Lelkének munkája. Az ember ilyenkor elhagyja a mindennapi „rutint”, átgondolja életét, és változtatni akar. Saját erőnkből azonban nem tudunk változtatni, legfeljebb csak átmeneti időre. – 1. Isten Igéje rendíthet meg bennünket úgy, hogy abból új és örök élet támad, vagyis valóságos megoldás. Kegyelmi állapot, ha valaki Isten Igéjét megrendülve, az új életet megragadva fogadhatja. Ezért olvassuk a mai Ige figyelmeztetését: „Vigyázzatok, hogy el ne utasítsátok azt, aki szól!” (25) Isten, Jézus Krisztusban szólt hozzánk, a végső megoldás, megváltás zálogaként. – 2. Az Úr hangja nemcsak a földet rendíti meg, hanem az eget is (Haggeus 2,6; 26). Ez a megrendülés a teremtett világ megváltozását, teljes megújulását jelenti. A teremtett dolgok megrendülnek, hogy megmaradjanak azok, amelyek nem rendülnek meg soha (26-27). Ez a mi reménységünk; azoké, akik üdvösségre rendültek meg. – 3. Ha pedig mi rendíthetetlen országot kaptunk, akkor rendíthetetlenül, hálával, szolgálattal, Istennek tetsző módon élhetjük életünket (28).

Ézsaiás 20

76. zsoltár

* A teljes magyarázat:
A megrendülés mindig Isten Lelkének munkája. Az ember ilyenkor elhagyja a mindennapi „rutint”, átgondolja életét, és változtatni akar. Saját erőnkből azonban nem tudunk változtatni, legfeljebb csak átmeneti időre.
– 1. Ezért arra a megrendülésre van szükségünk, amelyet nemcsak Isten indít el, hanem ezt a folyamatot Ő mindvégig kezében tartja. Isten Igéje rendíthet meg bennünket úgy, hogy abból új és örök élet támad, vagyis valóságos megoldás. Egyébként megrendülésünk csupán múló emberi érzelem, semmi több.
– 2. Kegyelmi állapot, ha valaki Isten Igéjét megrendülve, az új életet megragadva fogadhatja. Gyakran tapasztaljuk az ellenkezőjét. Ezért olvassuk a mai Ige figyelmeztetését: „Vigyázzatok, hogy el ne utasítsátok azt, aki szól!” (25) Isten, Jézus Krisztusban szólt hozzánk, a végső megoldás, megváltás zálogaként. Ezért még konkrétabb az itt olvasható intés: Ha nem menekültek meg azok, akik elutasították a földi kijelentést, hogyan menekülnének meg azok, akik az egyetlen tökéletes kijelentést elutasították (25).
– 3. Az Úr hangja nemcsak a földet rendíti meg, hanem az eget is (Haggeus 2,6; 26). Ez a megrendülés a teremtett világ megváltozását, teljes megújulását jelenti. A teremtett dolgok megrendülnek, hogy megmaradjanak azok, amelyek nem rendülnek meg soha (26-27). Ez a mi reménységünk, azoké, akik üdvösségre rendültek meg.
– 4. Ha pedig mi rendíthetetlen országot kaptunk, akkor rendíthetetlenül, hálával, szolgálattal, Istennek tetsző módon élhetjük életünket (28).

Szerző: refdunantul  2016.01.07. 04:00 komment

süti beállítások módosítása