Az egyház egyetlen feladata Isten Igéjének hűséges hirdetése.* Amennyiben ezt teszi, az Igén keresztül, maga az élő Isten elvégzi a többit. Így értendő, hogy Isten Igéje élő és ható; mert általa Isten cselekszik; aki feltámasztotta Jézus Krisztust a halálból. - Isten Igéje „kard”: egyértelműen szétválasztja az össze nem illő dolgokat, lefejti szívünkről a kérget, áthatol rajtunk, egészen a „velőkig”, a legrejtettebb gondolatokig (12-13). Isten Igéje „kard”, lecsap ránk, megadásra kényszerít bennünket, rámutat gyengeségünkre, tehetetlenségünkre. - A „kard” azonban csak kép Isten Igéjéről. Jézus Krisztusban Isten Igéje emberé lett. Jézus Krisztus pedig meg tud indulni erőtlenségeinken, mert átélte az emberi élet minden kínját; kivéve a bűnt. Ez fontos: kivéve a bűnt, mert a bűnnel szemben továbbra is kardként emelkedik fel az Ige. De Jézus Krisztusban, aki megnyitotta az eget, világossá lett, hogy Isten Igéje mindenekelőtt nem fenyeget, hanem féltő szeretettel int és hordoz. Bizalommal fogadhatjuk tehát Isten Igéjét (14-16). **

Ézsaiás 2,6-22

316. dicséret

* A 95. zsoltárról mondott igehirdetés (3,7-4,11) váltja ki ezt a himnuszt, magasztalva Isten Igéjét, benne az Ószövetség és az Újszövetség egységét. Ezzel zárul a levél első nagy szakasza, amelynek témája Isten Fiának dicsőítése, aki nagyobb az angyaloknál, Mózesnél, mindeneknél (1,5-3,6).

* Igen, mindezt tudja a hívő ember; mégis, mondjuk ki, hogy akinek egy kicsit is „egészséges” a lelkülete, annak így önmagában nem túl bizalomgerjesztő a „kard” képe, minden teológiai igazsága ellenére sem.

Szerző: refdunantul  2015.12.19. 04:00 komment

süti beállítások módosítása