JÉZUS KRISZTUSBAN VAN A „BETELJESEDÉS”.* Márk kiemeli, hogy valójában mindenki Jézus ellen fordult.** Még aki védeni akarta Jézust, az is csak emberi indulatát, agresszivitását vezette le, amikor a főpap szolgájának fülét levágta. Bizony durva tetteink oka valójában nem a másik védelme, hanem saját belső feszültségeink kirobbanása (47). Érdekes, bármikor elfoghatták volna Jézust, akit pontosan ismertek; nem kellett volna ehhez hadsereg, áruló csók, ekkora előkészület (49). De be kellett teljesedni az Írásoknak: rámutatva, milyen az ember, kik vagyunk mi; és milyen engedelmes és kegyelmes a mi Urunk, érettünk, mindhalálig (49). Áldott legyen az Isten, hogy beteljesedtek az Írások Őbenne, és eljött megváltásunk. Ahogy Jézus Krisztus nem volt egyedül, még akkor sem, amikor mindenki ellene fordult; úgy mellettünk is az Isten áll (Máté 1,23). Isten jelenléte, ígérete szerint, kiteljesedett; - életünk beteljesedett. /Jézus elfogatása/

1Királyok 15,1-15

503. dicséret

* Megrendítő egyszerűséggel írja az Ige Júdásról, hogy egy volt a tizenkettő közül. Uram, csak ettől óvjon meg minket kegyelmed, hogy látszólagos tanítványaid maradjunk, akik képmutató módon valójában ellened indulnak (43-45).

** Márk kiemeli, hogy valójában mindenki Jézus ellen fordult: Júdás elárulta (44-45), a tanítványok elfutottak (50), a vallási vezetők, a római katonák, a sokaság kardokkal és borokkal felszerelkezve indultak ellene (48-49), és még a névtelen ifjú is, ingét az elfogói markában hagyva, magát kitépve a fogságból, fejvesztve menekült (51-52).

Szerző: refdunantul  2015.09.19. 04:00 komment

süti beállítások módosítása