Katona koromban, a hadgyakorlaton napokig nem tudtunk tisztálkodni: testünk-lelkünk csak vegetált ebben az állapotban, valaki sorvadt, a többség agresszív lett. Elgondoltuk, ha még pár napig nem fürödhetünk meg, elevenen el kezdünk rothadni, testben-lélekben, miközben a bennünk tomboló feszültség valahogyan robbanni fog. Életmentés, újjászületés volt a forró fürdő, a test megtisztulásával a lélek is lélegzethez jutott. Akkor megértettem, hogy a tisztátalanság minden formája halálos. Gondoljunk sokféle tetten érhető és titkolt, testi és lelki tisztátalanságainkra. A tiszta élet normái tehát soha nem korlátozzák, hanem mindig védik az embert, a közösséget, annak testi-lelki egészségét. Isten Igéje azonban nem önmagában a tisztaságot védi, hanem az embert magát. Isten Igéje véd, óv, megelőzi a bajt, üdvösségben tart.** Tisztulásra van szükségünk, Jézus Krisztusban van tisztulás, testben-lélekben egyaránt. Urunk, „mai leprásaidként” köszönjük, hogy nem elkülönítesz, hanem megérintesz, megmosdatsz, megtisztítasz, nem hagysz meghalni a mocsokban. Jöjj, tisztító Szentlélek!***

Róma 7,14-25

   374. dicséret

* A tisztaság fontos. Akik Isten közelében élhetnek, azok szentek, ezért tisztán kell tartani magukat. Ez a tisztaság mindig több, mint testi tisztaság. A test és a lélek egymástól elválaszthatatlan, a test koszossága sorvasztja a lelket, és fordítva. Az Ige itt testi tisztátalanságokról beszél, de mindig ebben az összefüggésben. Isten Igéje ezekkel a rendelkezésekkel védi saját népét a maga közelében, tisztán tartja őket.

** Az Ige a korabeli testi tisztátalanságokat sorolja fel. Figyeljük meg, hogy ezeket a testi jelenségeket nem csak azért tartották tisztátalannak, mert titokzatosak, számukra érthetetlenek voltak, hanem mert a különböző "testi folyások" valóban tisztátalanná tették az ember testét.

*** Isten Igéje különbséget tesz a testi tisztátalanságok között, mert a test biológiai ritmusa, vagy a szexualitás nem tartozott ahhoz a tisztátalansághoz, aminek megszüntetése áldozati szertartást igényelt volna; itt elég volt a mosakodás. Bátran gondoljunk a korabeli tisztátalanságokon túl mai, tetten érhető és titkolt, testi és lelki tisztátalanságainkra. A mi Urunk üdvözítő fordulatot hozott ezen a területen. Az elkülönített tisztátalant visszahívta a közösségbe, megérintette, meggyógyította. Ez a megváltás, amelyre csak Isten hatalma képes.

Szerző: refdunantul  2014.06.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása