Isten Fia, a feltámadott Jézus győztesként üzen. Ezt a győzelmet a korai egyház ítéletesnek látta, ezért vannak a feltámadott Úrnak mindent megemésztő, tűzlángúan szigorú szemei (18).* Itt minden mérlegre van téve, mindent tudnak, a mérhető cselekedetekre tekintenek. Elhangzik dicséret is, ez a gyülekezet gyarapodott, fejlődött (19), nem úgy, mint az Efezusi. De a dicséret mellett árad a panasz (20). Ez a panasz jogos. A városban jelen lévő pogány császárkultusztól való elhatárolódás nem határozott a gyülekezetben. A „nikolaiták” hatására ezek a keresztyének megalkudtak a szabados gondolkozással és teológiával, valamint a pogány, sokszínű környezettel, így fellazultak a határok gyülekezet és világ között; elegyedtek, keveredtek.** Itt az Úr tényleges megtérésre hív! Ez akkor, abban a pogány környezetben létkérdés volt. Mentő szeretet rejtőzik ebben a határozott, elhatárolódó, megtérésre hívó hangban. A Sátán mélységeivel ugyanis nem lehet cimborálni anélkül, hogy az magával ne rántana a mélységeibe. A szabadság megnyomoríthat. De mélyítsük el az üzenetet azzal, hogy kimondjuk, megnyomoríthat az állandó regula is. A krisztusi iga gyönyörű valósága, a szabadság és védőkorlát egysége, ez az élő, érett hit. Ez az, amire szükség van, hogy megtartsuk örömben azt a drága kincset, amink van, amíg Krisztus eljön (25).***

Jób 11

486. dicséret

* Tűzlángú szemek, nem összehasonlítható, de valamit sejtek e képes beszédből - apám nézett így rám, amikor tudta, hogy rosszat tettem, bár én titkolni próbáltam: átlátott rajtam. A győztes Krisztus átlát rajtunk.

 ** Ez a libertinizmus, szinkretizmus. Legnagyobb bűnük az volt, hogy eltűrték ezek tanítóját, a Jezabelnek nevezett asszonyt (20). Ez jelképes név (1Királyok 16,31), utalva egy vallás-erkölcsi szabadosságra.

 *** Fölösleges terhekre nincs szükség (24). Hiszem, a keresztyénség sokkal több, mint vallási, erkölcsi tisztaság, sokkal többről szól ez a szent ügy, mint arról, hogy mit szabad és mit nem szabad. A keresztyénség annak a megváltásnak az evangéliuma, amely az örök élet boldog szabadságának győzelme, a bűn, a halál és minden terhes ártó hatalom felett (26).

Szerző: refdunantul  2014.04.08. 04:00 komment

süti beállítások módosítása