Szép, ha feltűnik az örömhírhozó lába; vagyis a jövetele mindennél kedvesebb és fontosabb (7).* Az Úr ezt az örömhírt bízta ránk. Micsoda méltóság, hogy lábunk, forgolódásunk, jelenlétünk örömhírt, mégpedig a krisztusi szabadulás örömhírét jelenítheti meg mindenhol és mindenkor. Látszik-e rajtunk, már messziről, mint Dávid seregének örömhírt hozó követén, hogy nem rossz, hanem jó hírt hozunk (2Sámuel 18,27), a legjobbat. Ez az örömhír a szabadulás örömhíre, amely még a halál szorongatásából is kiutat mutat.** 

Márk 1,29-45

226. dicséret

* Szorongatott helyzetben, nincs nagyobb dolog a megoldást jelző örömhírénél. Az egykori tévés személyiséggel, az akkor már halálos beteg Déri Jánossal, a kilencvenes évek elején készült interjút láttam a napokban: mit jelentett volna számára akkor a szabadulás örömhíre, de negyven évesen elment.

** Ennek az örömhírnek a tartalma: a legnagyobb és teljes szabadulás, nyomában békesség és megvigasztalódás, öröm és ujjongás (7). Az örömhír ajándékozója az Úr szenvedő szolgája (13-15), akiről már a negyedik ének szól ebben a bibliai könyvben, akinek „eredményes” lesz szolgálata, iszonyatos szenvedésének helyén, a kereszt „magasságában”. Krisztus előképe ez a szenvedő szolga, aki nem „szépségével”, külsejével, testi szemekkel látható „vonzásával” szerzi meg a legáldottabb eredményt, az üdvösséget. Ezt az eredményt, az üdvös szabadítást, senki el nem veheti tőlünk. Ennek az örömhírnek az előkészítéséről és a következményéről is szól ez a gyönyörű, szép ívű fejezet. Előzménye az egyiptomi, és a mostani babiloni fogságból való szabadulás (3-5), amelyek csak halvány előképei a Krisztusban ajándékozott szabadulásnak. Ez a szabadulás ingyen (5), az Úr értünk cselekvő kegyelme által adatik, de látható következményei vannak népe életében (1-2): ébredés, külső és belső megújulás, megtisztulás. Ennek az örömhírnek a garanciája: az Úr szuverenitása, uralkodása, jelenléte, aki itt van, közöttünk (6-7). Bárcsak megbotránkozás, vagy bámulat (15) helyett; megtérve, igazán megismerhetnénk Őt -, hogy részesülhessünk ebből az örömből. Ez az öröm még az Igeértésünket is megújítja: Krisztus által ugyanis valóban olyan dolgokat tudunk meg Isten Igéjéről, annak valós értelméről, amit eddig soha nem hallottunk (15).

Szerző: refdunantul  2013.06.29. 04:00 komment

süti beállítások módosítása