JÓ, HA VALAMI RÖVID? Bizonyos tekintetben igen. Vagy tökéletesen örök és jó legyen valami; – vagy jobb, ha rövid, mint ha hosszú. – 1. Rövid, tömör tanítás ez Istenről. Rövid, igaz; – ugyanakkor nem teljes. Isten hatalmas, aki joggal kelt rettegést a gyarló emberben, hiszen az Ő tökéletessége előtt eltaposásra méltó pondró csupán az ember. – 2. Sajnos, látva mindazt, ami a világban történt és történik, azt kell mondani, hogy ilyen az ember, bűnei miatt sokszor rosszabb, mint a pondró. Ezért is jó, hogy élete, ebben az állapotában rövid és véges. Jób mindezt egyébként Bildáddal együtt vallja. De akkor az eltaposás jogos büntetése mindenkinek járna! – 3. Ugyanakkor Isten végső gondolata, népe és gyermekei számára nem az elvetés, hanem a megtartás. Ez a krisztusi evangélium.* Ez nemcsak vigasztalás, hanem mindenre elégséges bizonyosság is, amely túlmutat minden tökéletesen igaz teológián és tanon. Jó, hogy a gyarlóság, akár tanításban, akár gonoszságban, annyiban mindenképpen rövid, hogy véges, bár elhordozása végtelen hosszúnak tűnhet. Ez is a megváltás része. A szenvedésnek van vége (Jelenések 2,10). Az üdvösség örök és mindennél jobb (Filippi 1,23).

Cselekedetek 25,13–27

422. dicséret

* Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

– Ez a legrövidebb beszéd Jób könyvében, Bildád harmadik beszéde, amely inkább már csak az eddigiek összefoglalása.

– De jelentheti azt is ez a rövidség, hogy a barátok kifogytak a szóból, már nincs újabb érvük, ezért csak ismétlik önmagukat, a megszokott sablonokat. A sablonok szajkózásai soha nem jók, de a lényeges igazságok ismétlése fontos, a kettő között pedig hatalmas a különbség.

– Az általános forma arra is utal, hogy Jób számára már nincs személyes mondanivalójuk.

– A barátok azt akarják elérni, hogy végre Jób is hallgasson el, és lássa be a barátok tanításának igazát. De az ő igazukat lássa be! Öncélú, saját igazságokat hajszolunk mi itt. Ezért is jobb ebből a kevesebb, a rövidebb, mint a hosszabb és a több.

Szerző: refdunantul  2017.07.06. 04:00 komment

süti beállítások módosítása