LEGYEN MEG AZ ÚR AKARATA! (Máté 6,10) – 1. Legyen meg az Ő akarata a nyomorúságban! A sajátjai támadnak Dávid ellen, élükön tulajdon fiával! Dávid ebben a helyzetben is túllát a „körein”, és féltő szeretet emészti az Úr ügyéért (János 2,17). Krisztusi vonás ez. A vele lévőkkel együtt a megváltó Úrra bízza magát, és azt, hogy lesz-e számára visszatérés (24–26; 30). – 2. Legyen meg az Úr akarata a küzdelemben! Aki teljesen az Úrra hagyatkozik, az soha nem tétlen, hanem az adott helyzetben, szíve utolsó dobbanásáig mindent megtesz a rá bízott ügyben; – de csak Istennek kedves eszközökhöz folyamodva. Kétlem, hogy ez a cseles, hazug módszer, amiről itt olvasunk, Isten kedves eszköze lehetne a küzdelemben (31–37). – 3. Legyen meg az Úr akarata a győzelemben! Dávid valóban az Úr választottja volt, akárcsak Jákób, mert sok csalással terhelt ez az Úrnak odaszánt élet, amit csak az Úr kegyelme hordozhatott, mindezek ellenére győztesen! Ez a győzelem Jézus Krisztusban legyőzte a halált is, hogy mindenkor reménységünk lehessen, mert nem a másik legyőzése az igazi diadal! Istent szeretve, szeretni a másikat, túl a saját köreinken is (Máté 22,37–40). De lehetetlenül nehéz!

Cselekedetek 9,10–19a

463. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

LEGYEN MEG AZ ÚR AKARATA! (Máté 6,10)

– 1. Legyen meg az Ő akarata a nyomorúságban!

A sajátjai támadnak Dávid ellen, élükön tulajdon fiával!

Nincs ennél nagyobb nyomorúság.

Dávid ebben a helyzetben is túllát a „körein”, és féltő szeretet emészti az Úr ügyéért (János 2,17).

Krisztusi vonás ez.

Dávid visszavonul, sírva, böjtöt, bűnbánatot tart, a szent ládát is visszaküldi a városba, mert az Úr jelenléte nem ettől függ.

A vele lévőkkel együtt a megváltó Úrra bízza magát, és azt, hogy lesz-e számára visszatérés (24–26; 30).

– 2. Legyen meg az Úr akarata a küzdelemben!

Aki teljesen az Úrra hagyatkozik, az soha nem tétlen; hanem az adott helyzetben, szíve utolsó dobbanásáig mindent megtesz a rá bízott ügyben; – de csak Istennek kedves eszközökhöz folyamodva.

Kétlem, hogy ez a cseles, hazug módszer, amiről itt olvasunk, Isten kedves eszköze lehetne a küzdelemben (31–37).

– 3. Legyen meg az Úr akarata a győzelemben!

Dávid valóban az Úr választottja volt, akárcsak Jákób, mert sok csalással terhelt ez az Úrnak odaszánt élet, amit csak az Úr kegyelme hordozhatott, mindezek ellenére győztesen!

Ez a győzelem Jézus Krisztusban legyőzte a halált is, hogy mindenkor reménységünk lehessen, mert nem a másik legyőzése az igazi diadal!

Istent szeretve, szeretni a másikat, túl a saját köreinken is (Máté 22,37–40).

De lehetetlenül nehéz!

– Ma szőlőt ültettem, és talán többet tettem, mintha „papoltam” volna?

Szerző: refdunantul  2017.05.13. 04:00 komment

süti beállítások módosítása