Rövid magyarázat ismerteti, mi történt Rúben elsőszülöttségi jogával. Mindezt az 1Mózes 35,22 részletezi, miszerint Rúben az apja másodfeleségével hált, így bemocskolta apja ágyát, és elvesztette elsőszülöttségi jogát. Ezért az elsőszülöttségi jog Józsefre és fiaira szállt, noha József majdnem a legkisebb volt Jákób tizenkét gyermeke közül. De, és ez a „de” fontos: József volt Jákób kiválasztott feleségének, Ráhelnek az elsőszülöttje (1). Aztán ismét előttünk áll egy „de”, hiszen mégsem Józsefet írták be elsőszülöttként a származási jegyzékbe, hanem Júdát, mert Júda törzséből fejedelem származott, Dávid király, majd a várva várt Szabadító (2), akiért sóhajt a világ, és akinek visszajövetele után kiált az Ő népe, hogy végérvényesen és üdvösségesen rendeződjenek dolgaink. Ugyanis nincs itt olyan földi fejedelem, aki békességes, szeretettel és élettel teli rendet tudna teremteni a megbomlott világban. Tehát bár először Rúben, majd József volt az elsőszülött, Isten mindezeket felülírta, akarata és „jótetszése” szerint. Isten népe nem földi leszármazás alapján jön létre, hanem az Ő kiválasztó kegyelme által, minden népből és nemzetből.

Lukács 5,27-39

239. dicséret

* A teljes magyarázat:

- Rúben törzsének családfája igen fontos üzenetet hordoz. Az akkori házasodási, családi viszonyokat vegyük figyelembe, mert Isten mindig az adott kor viszonyai között szólít meg bennünket, hogy akarata szerint megtisztítsa szokásainkat, egész életünket.

- Rövid magyarázat ismerteti, mi történt Rúben elsőszülöttségi jogával. Mindezt az 1Mózes 35,22 részletezi, miszerint Rúben az apja másodfeleségével hált, így bemocskolta apja ágyát, és elvesztette elsőszülöttségi jogát. Ezért az elsőszülöttségi jog Józsefre és fiaira szállt, noha József majdnem a legkisebb volt Jákób tizenkét gyermeke közül.

- De, és ez a „de” fontos: József volt Jákób kiválasztott feleségének, Ráhelnek az elsőszülöttje (1).

- Aztán ismét előttünk áll egy „de”, hiszen mégsem Józsefet írták be elsőszülöttként a származási jegyzékbe, hanem Júdát, mert Júda törzséből fejedelem származott, Dávid király, majd a várva várt Szabadító (2), akiért sóhajt a világ, és akinek visszajövetele után kiált az Ő népe, hogy végérvényesen és üdvösségesen rendeződjenek dolgaink.

- Ugyanis nincs itt olyan földi fejedelem, aki békességes, szeretettel és élettel teli rendet tudna teremteni a megbomlott világban.

- Tehát bár először Rúben, majd József volt az elsőszülött, Isten mindezeket felülírta, akarata és „jótetszése” szerint. Isten népe nem földi leszármazás alapján jön létre, hanem az Ő kiválasztó kegyelme által, minden népből és nemzetből. Ez a „lelki Izráel” az Isten valóságos népe (Róma 9-11. fejezetek). Isten gondolatai nem a mi gondolataink (Ézsaiás 55,8), és Isten logikája következetesebb és irgalmasabb a miénknél (Róma 6,16). Az Úr mindent jól tesz, „láthatatlan népéért”, azaz nem csak a testi szemekkel látható népéért cselekszik. Ha ennek örül a szíved, akkor ehhez a néphez tartozol.

Szerző: refdunantul  2016.06.15. 04:00 komment

süti beállítások módosítása