Egy nagy látomás ez Isten népének győzelméről, ellenségei felett, mert velük az Isten (5). - A szakasz arra is választ ad, hogy mit lehet tenni az ellenséggel, ha az életünkre tör? (5) Jézus Krisztus megmutatta, hogy Isten eredeti gondolata, a gonoszt jóval meggyőzni (Róma 12,21). Ebben az elferdült világban azonban a gonoszt nem lehet jóval meggyőzni. Jézus Krisztust is keresztre juttatta a gonosz; Őt azonban nem tudta legyőzni, mert Ő isteni hatalmával legyőzte a halált és a gonoszt. - Az ellenség azonban tombol még egy utolsót. Mi pedig gyarló emberek vagyunk, tehát védekezünk. A keresztyén etika, krisztusi lelkülettel kimondja, senkit sem bántunk; akin tudunk, segítünk; de ha minket akarnak bántani, akkor védekezünk; megvédjük a mieinket, nem engedjük azt, amit az Isten ránk bízott. - A Hegyi beszéd Isten országának alkotmánya; de az Ő országának kiteljesedéséig lehetetlen oda tartani a másik arcunkat is annak, aki megüt; mert ez öngyilkosság; hiszen garantáltan halálra vernek. Ha pedig nem adatik meg a védekezés ereje, akkor vállaljuk a szenvedést, Krisztusunkért. - Jövel Urunk!*

Jakab 4,1-10

306. dicséret

* Ma már Gadhinak sem sikerülne a passzív ellenállás; minden gond nélkül agyon vernék a védtelent, ha ezt diktálja az érdek.
- Mi, Isten gyermekei senkire sem emelünk kezet, de kellőképpen megragadjuk és hatástalanítjuk azt a „kezet”, amely a mieinkre emelné az öklét.
- Egyre irgalmatlanabb a világ; - a hívő ember nem is érzi jól magát itt, és könyörög azért, hogy minél előbb jöjjön el a mi Urunk!
- Ha nem sikerül hatástalanítani a gonoszság durvaságát, akkor pedig hittel vállaljuk az Úr ügyéért a szenvedést.
- Az igazi, egyetlen pásztorra várunk (3-4), nem fordulunk emberekhez, nem bálványozunk semmit és senkit (1-2). Az Újszövetség felől visszhangzik válaszunk a mai igeszakaszra.
- Jézus Krisztus visszajövetele a megoldás, megváltásunk kiteljesedése, amikor végre nem kellenek már a hősök sem, nem kellenek a gyarló részérdekek mitikus hősei, olyan harcokban, ahol mindenki legyőzi a maga ellenségét (5).
- Jézus Krisztus visszajövetele a megoldás, amikor nem csupán Júda háza, meg József és Efraim háza lesz naggyá (6-7); és nem csupán őket gyűjti össze az Úr (8-11).
- Jézus Krisztus visszajövetele a megoldás, amikor végre nem lesz hatalmassá senki (12), hanem csakis az Úr.
- Jézus Krisztus visszajövetele a megoldás, amikor azonban nem marad el a számonkérés sem, azért a sok mocsokért, ami megbuggyantotta ezt a világot. Aki járt már rothadó, hatalmas szeméttelepen, az tudja, miről beszélek. Csak az Ő irgalma tart meg minket is.

Szerző: refdunantul  2015.12.07. 04:00 komment

süti beállítások módosítása