Aki Isten Igéjét hirdeti, az Igét helyesen, krisztusian és szentlelkesen magyarázza, abban az emberben megjelenik az Isten uralma és életre segítő akarata. Ez a beszéd az Isten beszéde, ezért megnyit és elzár, old és köt, tilt és megenged, tanít és fegyelmez, kijelent, amivel szemben nincs helye vitának (19-20). Persze ez óriási felelősség, mert „jaj” annak, aki emlegeti az Urat, de a sajátját fújja! „Vannak vélemények és ítéletek, amelyek csak emberi tapogatódzásból erednek. De szólhat a gyarló ember úgy is, hogy annak, örök, isteni érvényessége van. Amikor valaki a mennyek országának kapujában állva bizonyságot tesz arról: hogyan lehet, és hogyan nem lehet abba bejutni, akkor nem vitatható emberi nézeteket tolmácsol, hanem örök, isteni igazságot. Ez ellen nincs hova fellebbezni!” (Victor János)

2Sámuel 11

220. dicséret

 - 1. Péter hitvallásában feltárul Jézus Krisztus személyének titka, amelyből eltűnik a politikai messiásvárás minden korabeli homálya: Jézus Krisztus Isten Fia, megváltó. Istennek aktív és teljes jelenléte működik a tanító, gyógyító, meghaló és feltámadó Emberfiában, Jézus Krisztusban (13-16). 

- 2. Péter nem magától ébredt rá erre a felismerésre, hanem Isten Önmagát kijelentő kegyelme által. Ettől kezdve kulcskérdés, kicsoda számomra Jézus Krisztus, mert minden egyéb kérdésünk helyes válaszának Krisztusban ered a forrása (17). 

- 3. Péter az első, aki ezt a csodát felismerte: ő az első kő az egyház épületében, a Krisztus fundamentumán. Mivel Krisztus az alap, ez a múlandó világ soha nem győzheti le a Krisztus ügyét, és az Ő népét (18). 

- 4. A kulcsátadás hatalomátadást jelent. Ez olvasható a fenti magyarázatban. 

Szerző: refdunantul  2014.02.18. 04:00 komment

süti beállítások módosítása