Evangélium szólal meg Mózes énekének második felében. 

Isten megbünteti engedetlen népét, de nem engedi, hogy népének ellenségei elbízzák magukat és csúfolják Isten népét, meggyalázva ezzel az Ő ügyét. Isten még a jogos büntetésben sem szolgáltatja ki övéit véglegesen az ellenségnek. Isten olyan tulajdon népe iránt, hogy még a büntetésében is ott van a kegyelme (36); vagyis Isten joggal megbünteti népe engedetlenségét, de saját népét soha nem engedi el (43). Ezt soha ne felejtsük! (26–36) 

De kik tartoznak Isten valódi népéhez, akikre vonatkoznak az ígéretek? (36-43). Azok Isten népének tagjai, akik Isten Lelke által belátják, hogy minden földi szikla is elporlad egyszer (31), hát még az ember, akinek elernyed élete és hamis bizodalmának minden tárgya (37). Azok Isten népének tagjai, akik rádöbbennek, hogy egyetlen Kőszikla az Úr, Őrajta kívül nincs más, Őtőle függ minden (39). Őneki, az egyedül örökkévaló (40), gőgös és kegyetlen ellenségeinek joggal megfizető (41–42), saját népén könyörülő Istennek adassék dicsőség mindenkor (43). 

  Ennek a népnek lehetett vezetője, nagyon nehéz, de döntő időkben Mózes, aki nem volt tökéletes, ezért nem is mehetett be az e-világban Ígért Földre, csak áttekinthetett oda. Tudjuk, azonban, hogy Mózes, a Jézus Krisztusban készített Ígéret Földjét, nemcsak közelről látta, hanem be is léphetett oda (Máté 17,1–11). 

  Mózes nem csalódott, voltak tévedései, de Isten végig megőrizte szolgáját a hitben. Ennek bizonysága, hogy még szolgálata utolsó perceiben is az Isten szavának megszívlelésére biztatta népét, mert az Úr szava az egyetlen, amely nem üres beszéd, hanem maga az élet (47).

Szerző: refdunantul  2022.01.30. 04:00 komment

süti beállítások módosítása