AZ ŐRSÉG MEGVESZTEGETÉSE.

– 1. A jeruzsálemi zsidóság vezetői az őrségtől értesültek Jézus feltámadásáról. Ez a hír azonban csak fokozza konokságukat és hitetlenségüket. Manapság mindenki hallja a hírt a feltámadás csodájáról: az evangéliumot az egész világon hirdetik (26,13). Tegnap egy katolikus temetésen voltam. Ott is az evangélium szólt; az évszázados liturgia biztos keretében szólalt meg a feltámadás örömhíre. Van, aki figyelt; bizonyára voltak olyan, aki nemcsak figyeltek, hanem meghallották az örök élet örömhírét; de voltak olyanok, aki csak bámészkodtak. Az evangélium szól: van, aki hisz; van, aki nem hisz; sőt, még hitetlenebbé lesz. A hit kegyelmi állapot (11).

– 2. Akik megkeményedtek, az őrség megvesztegetésével azt híresztelték, hogy Jézus holttestét a tanítványok lopták el (12–15). Az őrség tagjai elfogadták a pénzt (15). Meddig méltó valaki, mint tisztességes munkás, a maga bérére; mikortól erkölcstelen a bérem, a bevételem, a hasznom, még akkor is, ha jogilag korrekt, támadhatatlan és „lepapírozott” minden. Hol van az a pont, amikortól megvesztegethető leszek?! Vigyázzunk, ne hördüljünk fel azonnal a válasszal, mert másokat rögvest gyanúsítgatunk, a magunk vélt „makulátlanságában”, pedig… Ugyanakkor ki kell egyértelműen mondani: Az Úr népe, Isten gyermeke nem léphet túl egy pontosan meghúzott határt a pénz és sok más bálvány tekintetében!

– 3. Ez a híresztelés ugyanakkor tanúsítja, hogy a Jézus sírja valóban üres volt. A zsidó gondolkodás számára egyik igen fontos kérdés, hogy mi történt Jézus holttestével. A holttest ellopásának a hírét a zsidóság nem terjesztette volna, ha az első húsvét napján a sír nem lett volna valóban üres. A húsvéti csoda egyik ténye: az üres sírról szóló tudósítás. A húsvéti csoda másik ténye: a feltámadott Jézus megjelenései övéinek. A húsvéti csoda azonban csakis hitben ragadható meg. A hit pedig hallásból van; Isten Igéjének hirdetése által… (Róma 10,17).

2Mózes 38

Szerző: refdunantul  2020.08.08. 04:00 komment

süti beállítások módosítása