HITVALLÓAN EGYÉRTELMŰ BESZÉD ÉS ÉLET

– 1. Szavaink egyértelműségére hívja fel Jézus a figyelmet. Ez az elvárás Isten népének életében az Úr kegyelme által érvényesülhet: a hétköznapokban ugyanúgy, mint az Őróla szóló bizonyságtételben. Szavainkból persze következik az egyértelműen hiteles életünk.

– 2. Nem merünk igent mondani. Helyette a „talán”, az „esetleg”, a „majd meglátjuk” kifejezéseket használjuk. Nehéz helyzetekben, a felelős döntés helyett gyakran kétértelmű véleményeket fogalmazunk meg, diplomatikus ügyeskedéssel, vagy menekülésként. Mesterei vagyunk azoknak a fogalmazványoknak, amelyeket így is, meg úgy is lehet érteni. Ritkán hangzik fel ajkunkról a határozott „igen”, mert nem akarunk elköteleződni, felelősséget vállalni, sem egymásért, sem ügyekért. Az igenünk analógiája a házassági „igen”, ahol az „igen” kimondása a hitvestársam egy életre szóló, felelős felvállalása. A házassági „igen” kegyelmi állapot: „igen” Isten akaratára, Igéjére, rendjére, szeretetére, abban való gyönyörködésre.

– 3. De nem merünk nemet mondani sem, mint ahogy igent sem… Ezzel pedig halálosan nehéz helyzetbe sodorjuk magunkat és másokat is, mert a „semmilyen”, vagy a „mindegy milyen” állapot bizonytalanságánál nincs rosszabb. Ennek a halálos állapotnak csak a felszíne az a tény, hogy túlvállaljuk magunkat, mert nem mondunk nemet. Megint csak a felelősség áthárításával, fifikásan olyan helyzetet, feltételeket teremtünk, amire a másik kényszerül kimondani a nemet.

– 4. A krisztusi élet szerint, az „igen” legyen „igen”, a „nem” pedig „nem”. Nincs arany középút. Az életben dönteni kell: mégpedig az alapján, hogy tudjuk, kik vagyunk, mit hiszünk, hova tartozunk, melyik irányba megyünk! A mi döntésünk előtt, az élő Isten rólunk szóló, mindent megelőző döntése – ránk, nyomorult emberekre mondott igene – ad reménységet.

– 5. Tegyük azért hozzá mindezekhez, hogy az Isten óvjon bennünket a radikális szélsőségektől, mert kiirtjuk egymást. A krisztusi ember tud „árnyaltsággal” járni a világban, de a „döntő” helyzetekben dönt, mégpedig Isten elkért akaratához igazodva dönt, majd hitvallóan szól és cselekszik.

1Mózes 14

Szerző: refdunantul  2020.05.14. 04:00 komment

süti beállítások módosítása