VAN-E MENEKVÉS?

– 1. Heródes haragra lobbant, és hatalomféltésből megöletett minden kétéves és annál fiatalabb gyermeket. Az evangélista tényközlő tárgyilagossággal tárja elénk az eseményeket. Éppen ettől lesz igazán megdöbbentő: mire képes a gonosz által megszállott ember, milyen ez a bűntől megrontott világ. Heródesek mindig voltak és mindig vannak. Mi is Heródessé leszünk, amikor indulatból, féltékenységből pusztítunk, amikor semmi nem szent, amikor semmi nem számít... (16)

– 2. Kegyelem alatt vagyunk, ha megszomorodunk a világ nyomorúságán. Kegyelem alatt vagyunk, ha tudunk sírni (5,4). Kegyelem alatt vagyunk, ha ez a sírás nem lesz hangos és vigasztalan jajgatássá; vagyis, ha nem megkeseredve, hanem reménységgel sírunk, imádkozva sírunk, látva az Úrtól elkészített megoldást, a maradandó vigasztalást (18; Jelenések 21,4).

– 3. Az Úr menekülést készített övéinek, Józsefnek és családjának. Az Úr szabadulást készített népének. Amikor testi szemeinkkel azt látjuk, hogy nincs menekvés, meg ne rettenjünk, hiszen amikor Jézus Krisztus számára nem volt menekvés, Isten éppen akkor mutatta meg, hogy az Ő hatalma legyőzi még a halált is: harmadnapra feltámadott. Ahol nincs menekvés, ahol az emberi lehetőségek véget érnek, ott kezd igazán munkálni az Úr kegyelme. Az ember teste görcsbe rándulhat, az ember megrettenhet; de Isten hatalma még a megrettenésben is velünk van (13–15).

1Mózes 3

Szerző: refdunantul  2020.05.04. 04:00 komment

süti beállítások módosítása