– József erős háza két törzsből állt, Efraim és Manassé törzséből. Ezek az Ígéret Földjének középső, gazdag területét örökélték; Júda törzse után a területben is legnagyobbakat. Közöttük Dán és Benjámin törzsének méretben sokkal kisebb terület jutott.

Ebben a világban mindig vannak különbségek, nincs egyenlőség. Isten megváltó szeretete – amely ugyanaz, népének minden tagja számára – ebben a világban különbözőképpen mutatkozik meg. Vegyük észre azt, amit Isten nekünk adott, azért legyünk hálásak, és ne azt nézzük, hogy mi jutott a másiknak. Hiszen Jézus Krisztus megváltó szeretetében, Isten már mindent nekünk adott. Például: Efraim területén állhatott a szent sátor háromszáz évig, Sílóban. „…minden a tietek…” (1Korinthus 3,21)

– Efraim harcosai, Júda férfiaihoz hasonlóan, nem űzték ki teljesen a kánaániakat, Gézerben inkább adófizetőikké és robotos szolgáikká tették őket. Ez a könnyebb, kényelmes és haszonleső megoldás, később sok gondot okozott. A bírák korában azonban visszájára fordult a helyzet. A kánaániak felkeltek ellenük és szolgáikká tették Izráelt. Ebben a világban nincsenek „arany középutak”; ha nem számolunk le végérvényesen a régivel, az felzabál bennünket… Jézus Krisztus visszajövetelének teljesen új korszakára várunk, a kegyelem teljességének korszakára, ahol mindez bizonnyal másként lesz. 

Efezus 3,1–13

Szerző: refdunantul  2020.04.20. 04:00 komment

süti beállítások módosítása