MEGOLDÁS A SZORONGATTATÁS IDEJÉN.

– 1. A történelem folyamatosan kitermeli – a háttérben mozgató, többnyire láthatatlan „nagyhatalmak” érdekei mentén – a harcos, háborús, „kutyaszorítós” helyzeteket. Sokszor az a cél, hogy ne legyen rend, elégedettség, nyugalom; mert a káosz fial igazán hasznot; ezért a „nagy testvér” provokátorai felpiszkálják az életet. Amikor pedig elszabadulnak az indulatok, akkor bármi megtörténhet. Semmi sem drága ilyenkor. A kutyaszorítós helyzetben a „kisembert” is elkezdik provokálni: – Mutasd meg, te hova állsz?

– 2. Ézsaiás próféta korában éppen Asszíria lett ez a „nagy testvér”, akinek közelgő délkeleti hódításait sejtve sokan megijedtek. A kisebb népek szövetséget kötöttek egymással: az arám (szír) király, Recin; és az izráeli (Efraim) király, Pekah is Asszíria ellenes szövetségbe tömörültek (1). Majd kényszeríteni akarták Júdát, Áház királyt, hogy csatlakozzon ő is ehhez a szövetséghez (Kr. e. 734).

– 3. Áház király szíve elkezdett remegni, ahogy az erdő fái remegnek. Félelmetes minden emberi szövetségkötés, amely érdekeken alapul, folyton változik, és amelybe másokat is bele akarnak kényszeríteni, akár fenyegetőzve is (2). Kutyaszorító helyzet minden ilyen: – Ha ide tartozol, akkor az most a „népszerű”, de később baj lehet belőle? – Ha oda tartozol, akkor az most baj, később érdem? – Ha sehová sem tartozol, az a leggyanúsabb. Félelmetes helyzet ez! Valóban megremeg az, akinek csak egy kis érzéke van az emberi bűn okozta nyomorúság iránt.

– 4. Áház király azonban az Úrhoz fordult... Ez mindig áldott lehetőség (3). Az Úr pedig hatalommal szól és cselekszik azok életében, akik Őhozzá fordulnak.

Jelenések 2,8–11

325. dicséret

Szerző: refdunantul  2019.12.20. 04:00 komment

süti beállítások módosítása