HITBEN FELELŐSEN!

– 1. A hitben felelős ember hiteles ember, akin látszik, hogy Isten dicsőségére éli életét, dobpergés nélkül, csendben igyekezve, látható áldásokkal tevékenykedve. A felelős embert bántja a világ romlottsága: nem menekül ki abból; nem köt alkut azzal; nem is játssza el, hogy ő mindenben tökéletes; hanem a világban szolgálva hirdeti és éli a Krisztust. A felelős ember minél többet tesz, annál inkább terheli a bűnös világ ellentmondása, és a gyötrő dilemma: hogyan, meddig képviselhetem a Krisztust anélkül, hogy „bedarálnának”, vagy nagyképűen félreállnék… Okos, tehetséges, zseniális emberünk bőven van. A mai igeszakasz is azt kérdezi, hogy hitbéli értelemben felelős emberünk mennyi van?

– 2. Megajándékozottak vagyunk. Isten ereje ajándékozott meg bennünket azzal, hogy megismerhessük Őt, higgyünk Őbenne: így életre, üdvösségre jussunk. Ez mindenestől kegyelem (1–3).

– 3. Ennek a minket megelőző kegyelemnek azonban látható gyümölcsei vannak. Hét erényt sorol fel a levél írója, az akkori erények rendje szerint, mint az elnyert kegyelem konkrét gyümölcseit (5–7). Ezeket aztán összegzi az igeszakasz: igyekezzünk ezekre! Ez az igyekezet is Isten kegyelmi ajándéka, amelynek áldott gyümölcsei vannak, és amely ott munkál láthatóan Jézus Krisztus gyülekezetének, Isten választottjainak életében, minden területen (8–11). Nem azért igyekszem, hogy üdvözüljek, hanem azért, mert üdvözültem (11).

Malakiás 1,1–5

174. dicséret

Szerző: refdunantul  2019.10.13. 04:00 komment

süti beállítások módosítása