MIÉRT JÖTT JÉZUS?

– 1. Jézus eljött és megkeresztelkedett. Itt hiányzik a bűnvallás. Márk így is utal Jézus személyének titkára, aki felvette a keresztséget, de Őneki nem volt szüksége bűnbánatra. Jézus megkeresztelkedése jelzi, hogy eljött az, aki a gonosznál, a bűnnél is „Erősebb”, miközben megkeresztelkedésével felvállalta a bűnösöket, beállt velük egy sorba, hogy az erőtlent üdvösségesen erősítse (9). Jézus megerősít.

– 2. Mivel Jézus a pogányokkal határos Galileából jött, ez Márknál hangsúlyos, eljött az, aki minden nép számára elhozta az Isten megváltó hatalmát (9). Jézus megvált.

– 3. Jézus eljött, hogy megnyissa a bezárt eget az ember számára (10), és minden nyomorult zártságunkból megszabadítva, újból a menny tágasságában és reménységében élhessünk (Zsoltárok 18,20). Jézus „megnyit”.

– 4. Jézus eljött, hogy Isten Lelke Őáltala minket is betöltsön (10), és higgyünk Istenben, higgyünk Őbenne (János 14,1). Üres életünk Őáltala a mennyei világ gazdagságának és nem múlandó lomoknak edénye lesz. Jézus „betölt”.

– 5. Jézus eljött, hogy Isten kijelentésének maximuma hallhatóvá és világossá legyen számunkra. Kicsoda Jézus Krisztus: a szeretett Fiú, akiben Isten gyönyörködik (11). Őáltala bennünk is gyönyörködhet az Isten, és mi is Isten és egymás „gyönyörűségére” élhetünk. Ezt a mennyei szózatot Márk szerint egyelőre csak Jézus hallja, de nagypéntek és húsvét után számunkra is hallhatóvá lesz. Jézus „megszólít”. – Bródy János egy dala énekli, hogy lám, eljött, akire vártunk; és most, hogy így van, csalódva állunk. Emberi tapasztalatunk valóban ez. Jézus Krisztus az egyetlen, aki nem csal meg.

5Mózes 1,34–46

6. zsoltár

Szerző: refdunantul  2019.05.13. 04:00 komment

süti beállítások módosítása