„Jönnek majd napok, amikor életünkből kő kövön nem marad”. A legszebb emberi alkotást, a legnagyobb áldozatokkal képviselt ügyet is lerombolják egy napon, a vallásos buzgalmat is ideértve. Ennél azonban sokkal súlyosabb hangvétele van a mai igeszakasznak. Jézus Krisztus szava figyelmeztetés: Isten jogos ítélete nehezedik erre a hamis világra, abban mindenre, mert itt minden a bűn hiábavalóságának átka alatt nyög (Prédikátor 12,8). Az ítélet túlmutat ezen a világon. Itt már megretteni kell, nem elég a kesergés! Ki, mi véd meg bennünket? Van-e valós védelem? Jézus szavai egyértelművé teszik, hogy a szépséges siker elreppen; – az emberi védelem legfeljebb csak ideig való, erőtlen, csalfa. De nem is a templom véd meg, nem a vallás, nem a kultusz, akármilyen szép, nemes, igaz, igeszerű is legyen az. Jézus Krisztus azért jött, hogy megvédjen, vagy erős hitet adjon, ha akarata szerint itt már nincs védelem; – valamint azért, hogy megváltson, megszabadítson az ítélettől, és átvigyen a halálból az életre (Róma 6,13). Nem elég keseregni, de megretteni sem elégséges; – megtérni lehet, Jézus Krisztushoz menekülve.

4Mózes 2 

255. dicséret

Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

Fiatalon, hatvan alatt halnak meg körülöttem, többen is. De ma már nyugdíjasként, vagy egy tévedés után is leírhatják úgy az embert, korábbi „sikeres” élete ellenére is, mintha meghalt volna.

Nem baj, ha az Ige kimozdít a hamis ámulatból, sikerből, csodálatból, szépségből, életörömből; – és így kesergünk egy kicsit a múlandóságunkon: – ha most éppen „csodálatos” is valami, „jönnek majd napok, amikor azokból kő kövön nem marad”.

Ez a figyelmeztetés emberileg fájdalommal jár, hiszen a legszebb emberi alkotást, a legnagyobb áldozatokkal képviselt ügyet is lerombolják egy napon, a vallásos buzgalmat is ideértve.

Szerző: refdunantul  2018.10.01. 04:00 komment

süti beállítások módosítása