Jézus követése csak így ölthet testet: – megtagadni önmagamat; – Jézust követve és nem kényszerből felvenni a keresztemet; – és nyíltan felvállalni Jézus Krisztus ügyét. Ebben a világban ez nem egy diadalmas életpályamodell. Nekünk azonban látványos, diadalmas, vonzó, hatásos, fiatalos és okos keresztyénség kell, már ebben a világban kézzel fogható sikerekkel és javakkal, amit „áldásnak” neveztünk el (25). Nemcsak, hogy nem tagadjuk meg önmagunkat, hanem egy jottányit sem engedünk, a saját testvérünkért sem, a magunk igazából (23). A keresztjeinket állandó panasszal, elégedetlenséggel, másokat bántva és kritizálva, azaz kényszerből hordozzuk, nem pedig Jézust követő hittel (24). A bizonyságtételünkről pedig csak annyit: vajon készek lennénk-e szenvedést vállalni az Úr ügyéért? (26) Pedig a legnagyobb ajándékot az Úr ígéri: az Ő követői nem látnak halált (27), mert örök életük van. Puszta logika elég lenne hozzá, de csak hittel lesz elevenné mindez: Mit használ az örök élet reménysége nélkül minden itteni „csúcs”… (25).

Józsué 9

83. zsoltár

Július 25. szerda – A teljes igemagyarázat

(23) „Ha valaki utánam akar jönni…” (Lukács 9,23–27)

Jézus követése csak így ölthet testet:

– megtagadni önmagamat;

– Jézust követve és nem kényszerből felvenni a keresztemet;

– és nyíltan felvállalni Jézus Krisztus ügyét.

 

Ebben a világban ez nem egy diadalmas életpályamodell.

Mi, jóléti keresztyének nem is hangoztatjuk, nem is gyakoroljuk ezt.

Nekünk látványos, diadalmas, vonzó, hatásos, fiatalos és okos keresztyénség kell, már ebben a világban kézzel fogható sikerekkel és javakkal, amit „áldásnak” neveztünk el, hogy Isten mögé bújva igazoljuk gyarlóságainkat (25).

Már egy keresztyén alkalomra hívogató plakát elkészítésénél is ezek a szempontok vezetnek bennünket, ahol stratégiai és dizájn trükkök irányítanak, mint egy profitorientált nagyvállaltnál.

Nem is titkoljuk ezeket.

 

Nemcsak, hogy nem tagadjuk meg önmagunkat, hanem egy jottányit sem engedünk, a saját testvérünkért sem, a magunk igazából.

„Makacsabbak”, keményebbek, hiúbbak vagyunk, mint a hitetlen világ (23).

 

A keresztjeinket állandó panasszal, elégedetlenséggel, másokat bántva és kritizálva, azaz kényszerből hordozzuk, nem pedig Jézust követő hittel.

Nekünk soha semmi nem jó, mindig jobb kell; – mint egy paráznának (24).

 

A bizonyságtételünkről pedig csak annyit, hogy nagy kérdés bennem: készek lennénk-e szenvedést vállalni az Úr ügyéért.

Hiszen még egy plakát elkészítésénél is szégyelljük Őt (26).

 

Vegyük tudomásul, ez az ügy a világ számára soha nem lesz vonzó. Csak az Úr gyermekei számára lehet azzá.

 

Pedig a legnagyobb ajándékot az Úr ígéri: az Ő követői nem látnak halált (27), mert örök életük van.

Puszta logika elég lenne hozzá, de csak hittel lesz elevenné mindez: Mit használ az örök élet reménysége nélkül minden itteni „csúcs”, hiszen csak nagyobb zuhanást idézhet elő, miközben itt minden gyorsan elmúlik, megfakul és semmivé lesz; – Jézus Krisztus nélkül mindenképpen (25).

Szerző: refdunantul  2018.07.25. 04:00 komment

süti beállítások módosítása