MI A MEGSZÁLLOTTSÁG? – 1. A megszállottság az a nyomorúság, amikor az embert nem a megváltó Isten szabadító szeretete uralja, hanem idegen hatalmak, gonosz, halálos ereje. Egyre világosabb, hogy ez a meghatározás nemcsak biblikus, és végképp nem elavult, hanem nagyon is pontos. Ezt igazolja az a tény, hogy a lelki, pszichiátriai betegek súlyos sínylődését, a modern orvoslás, csak elnyomni tudja, gyógyszerezve, de nem tudja gyógyítani. – 2. Hiszen szabadulásra van szükség, uralomváltásra. Erre a csodára csak az Úr képes, aki hatalmasabb a gonosznál. Ezt a csodás szabadulást látjuk a gadarai megszállott gyógyulásában. – 3. Ez a megszállottság nemcsak az említett súlyos változatokban létezik, hanem számos „enyhébb” formájában is, amely mégis ugyanúgy meg tud nyomorítani, csak attól alattomosabb, hogy nem látszik olyan egyértelműen a baj. Minden dühkitörés, kirobbanó indulat, valahány bennünket kínzó feszültség, romboló „energia”, és ebből fakadó rossz közérzet, álmatlan éjszaka esetében erről van szó.

Józsué 4

18. zsoltár

(29) „…hosszú idő óta tartotta megszállva…” (Lukács 8,26–39)

MI A MEGSZÁLLOTTSÁG?

– 1. A megszállottság az a nyomorúság, amikor az embert nem a megváltó Isten szabadító szeretete uralja, hanem idegen hatalmak, gonosz, halálos ereje.

Egyre világosabb, hogy ez a meghatározás nemcsak biblikus, és végképp nem elavult, hanem nagyon is pontos.

Ezt igazolja az a tény, hogy a lelki, pszichiátriai betegek súlyos sínylődését, a modern orvoslás, csak elnyomni tudja, gyógyszerezve; – de nem tudja gyógyítani.

Hiszen szabadulásra van szükség: uralomváltásra.

Erre a csodára csak az Úr képes, aki hatalmasabb a gonosznál.

Ezt a csodás szabadulást látjuk a gadarai megszállott gyógyulásában.

 

– 2. Ez a megszállottság nemcsak az említett súlyos változatokban létezik, hanem számos „enyhébb” formájában is, amely mégis ugyanúgy meg tud nyomorítani, csak attól alattomosabb, hogy nem látszik olyan egyértelműen a baj.

Minden dühkitörés, kirobbanó indulat, valahány bennünket kínzó feszültség, romboló „energia”, és ebből fakadó rossz közérzet, álmatlan éjszaka esetében erről van szó.

A megszállott munkamániát, makacs rögeszméket, konokságot, akaratosságot is mind–mind ide sorolhatjuk.

Amikor nyugtalanok, türelmetlenek vagyunk, mert semmi sem tud lekötni bennünket, amikor elveszítjük a jólnevelt uralmat magunk fölött, mert váratlanul kizökkentettek bennünket ügyes provokatőrök; – akkor bizony jelzéseket kapunk szomorú állapotunkról.

Mennyi nyomorúságot okozhatunk ezzel másoknak.

Milyen sokan vagyunk megszállottak, gadaraiak, akik Jézus Krisztus szabadítására szorulunk.

 

– 3. Ez a gadarai súlyos állapotban volt, rohamai voltak, letépte magáról a ruhákat, a kötelékeket, sírboltokban lakott, és hosszú ideje olyannyira nem volt önmaga ura, hogy nem ő kiáltott, nem ő szólt, hanem az őt fogva tartó gonosz, aki tudott Jézus Krisztus hatalmáról, de nem ismerte el azt, hiszen semmi köze nem volt a szabadító Úrhoz.

Egy sereg gonosz tartotta fogságban az életét (26–30).

Egy sereg gonosz kötözte meg ezt az embert.

A gonosz sereg lételeme a puszítás, ahogy a disznónyájat is letarolják.

Szomorú, ha a pásztor többre tartja a disznóit, mint egy embertársa gyógyulását (32–34).

 

– 4. Ha nincs közünk az Úrhoz; – halálba, kárba visz a gonosz.

Látjuk ezt manapság is.

Csak Jézus Krisztus tudja kiűzni belőlünk ezt a halálos sereget, amely értelmünket, szívünket, szavainkat, tetteinket, indulatainkat megszállta.

Szólj Urunk, parancsolj rájuk, hogy megszabaduljunk, hogy megtisztuljon ez a megszállott világ (29).

Csak neked van hatalmad erre.

 

– 5. Milyen szembetűnő a változás.

A meggyógyult gadarai ember ott ül felöltözve, nyugodtan.

Ettől kezdve tiszta a gondolata, nyugodt a szíve, indulatainak, értelmi és érzelmi életének Ura is Jézus Krisztus lett, akit követ, miközben hirdeti városában a szabadulás örömhírét, amit ő maga már megtapasztalt (34–39).

Szerző: refdunantul  2018.07.20. 04:00 komment

süti beállítások módosítása