– 1. Ez az Ige arra a könyörgésre indít bennünket, hogy vér szerinti rokonaink Jézus Krisztusban is testvéreinkké lehessenek. Hiszen lehetetlen az, hogy akiket leginkább ránk bízott az Isten: házastársunkat, gyermekeinket, szüleinket, testvéreinket; – azokat valaha is megtagadjuk. A teljes Írás szemléletében ez teljesen idegen (2Mózes 20,12). Értük mindenkor imádkozni kell: – könyörögni, ha még csak keresnek; – és hálát adni, ha már Isten Igéjét hallgatják és megtartják. Mindig velük kezdődik a keresztyén szolgálat. Akinek a családi élete nincs rendben, az nem lehet hiteles szolga máshol sem (1Timóteus 3,5). – 2. A klasszikus értelmezés szerint szomorú ez a kép. Jézus családja kívül marad az Ő ügyén? Biztos, hogy erről van itt szó? Nem inkább arról, hogy az Isten hűséges szolgájának sorsa ez: körülveszi a sokaság baja, és ezt megkeserüli a családja. De ha hitben jár a család, akkor hordozza ezt a terhet. Éppen ebben áll egy hívő család szolgálata. – 3. Saját imádságom: Uram, bocsásd meg azt a sok mulasztást, amit „egyházad nagy ügyeiért” buzgólkodva, a saját családom ellen elkövettem.

Józsué 2

254. dicséret

Július 18. szerda – a teljes igemagyarázat

(19) „Anyád és testvéreid…” (Lukács 8,19–21)

 

– 1. Ez az Ige arra a könyörgésre indít bennünket, hogy vér szerinti rokonaink Jézus Krisztusban is testvéreinkké lehessenek.

Hiszen lehetetlen az, hogy akiket leginkább ránk bízott az Isten: házastársunkat, gyermekeinket, szüleinket, testvéreinket; – azokat valaha is megtagadjuk.

A teljes Írás szemléletében ez teljesen idegen (2Mózes 20,12).

Értük mindenkor imádkozni kell: – könyörögni, ha még csak keresnek; – és hálát adni, ha már Isten Igéjét hallgatják és azt megtartják.

Odaát már nem ezek a kapcsolati hálók lesznek, erről tanított minket a mi Urunk (Máté 22,30); – de Jézus Krisztusban ők odaát is a legfontosabbak lesznek számunkra.

Mindig velük kezdődik a keresztyén szolgálat.

Akinek a családi élete nincs rendben, az nem lehet hiteles szolga máshol sem (1Timóteus 3,5).

 

– 2. A klasszikus értelmezés szerint szomorú ez a kép.

Jézus Krisztus sokakkal „bent”.

Jézus anyja és testvérei pedig „kint”.

A bent és a kint ellentéte szembetűnő.

Jézus családja kívül marad az Ő ügyén?

Biztos, hogy erről van itt szó?

Nem inkább arról beszél az Ige, hogy az Isten hűséges szolgájának sorsa ez: körülveszi a sokaság baja, és ezt megkeserüli a családja.

De ha hitben jár a család, akkor hordozza ezt a terhet.

Éppen ebben áll egy hívő család szolgálata.

Jézus pedig itt nem megtagadja saját családját, csak látogatásuk kapcsán tesz egy fontos kijelentést, miszerint azok az Ő családjának tagjai, akik hallgatják és cselekszik az Isten Igéjét.

Legyen először a saját családom ilyenné.

Annyira persze nem félek, hogy rajtuk kívül másokat kellene családommá fogadnom, Jézus szavai nyomán, mert ugyan vannak, akik hallgatják, de alig vannak, akik hitelesen cselekednék az Úr Igéjét; – még annyira sem, mint saját véreim…

Sok elkeserítő példát éltem már át az egyházban ahhoz, hogy ezzel kapcsolatban „álmodozzak”…

 

– 3. Saját imádságom:

Uram, bocsásd meg azt a sok mulasztást, amit „egyházad nagy ügyeiért” buzgólkodva, a saját családom ellen elkövettem.

Mert mindig fontosabb volt az a sok másik, és miközben azoknak igyekeztem mindent megadni, noha ezerszer visszaéltek vele, azonközben elnéztem, hogy családom tagjai sok mindenben „nélkülöznek”.

Köszönöm, hogy ők ezt hívő hűséggel hordozzák, tűrik, és még mindig szeretnek engem, mert szeretnek Téged, Uram!

Szerző: refdunantul  2018.07.18. 04:00 komment

süti beállítások módosítása