KI LESZ IRGALMAS HOZZÁNK?  – 1. Az éhínség, a helyzet súlyosbodott. Hogyan viselkedünk, ha súlyosbodik az amúgy is nyomorúságos helyzet? (1–10) – 2. Júda kezeskedett legkisebb testvérükért, Benjáminért (9). Végre, valaki, valamiért felelősséget vállal! – 3. A testvérek lehetőségeik szerint ajándékot vittek (25–28), és kétszer annyi pénzt (42,23-29), a gabona fölé. Akkor is így gondolkodtak, ma is így van ez: ajándékot vinni, hogy végre segítsenek, könyörüljenek rajtunk, irgalmazzanak, hiszen az irgalmat ki kell érdemelni. – 4. Azért imádkoztak, hogy a „helyzetben” lévő ember irgalmas legyen hozzájuk (14). Nagy félelemmel járultak újra Egyiptom felügyelője elé (15–22). A felügyelő irgalmas volt velük, megnyugtatta, házába, asztalához ültette és megvendégelte őket, miközben családjukról kérdezgetett. – 5. Együtt mámorosodtak meg a bortól (22–34). Boldog az, akinek Isten közelsége is elég a mámorhoz, és ahhoz, hogy méltósággal „kibírja” a dolgokat. – 6. Isten meghallgatta népe könyörgését, irgalmával mindig előttük járt. Isten irgalma mindig megelőzi az embert.

Máté 15,29–39

196. dicséret

A teljes igemagyarázat:

* KI LESZ IRGALMAS HOZZÁNK?

– 1. Nézzük először a történetet a testvérek felől!

– Az éhínség, a helyzet súlyosbodott.

Hogyan viselkedünk, ha súlyosbodik az amúgy is nyomorúságos helyzet? (1–10)

– Júda kezeskedett legkisebb testvérükért, Benjáminért (9).

Végre, valaki, valamiért felelősséget vállal!

– A testvérek lehetőségeik szerint ajándékot vittek, és kétszer annyi pénzt, vissza kívánva juttatni az előző gabona árát, amiről nem tudták, hogyan került a zsákjaikba (42,23-29), a gabona fölé (25–28).

Akkor is így gondolkodtak, ma is így van ez: ajándékot vinni, hogy végre segítsenek, könyörüljenek rajtunk, irgalmazzanak…, hiszen azt ki kell érdemelni.

– Azért imádkoztak, hogy a „helyzetben” lévő ember irgalmas legyen hozzájuk (14).

Nagy félelemmel járultak újra Egyiptom felügyelője elé (15–22).

A felügyelő irgalmas volt velük, megnyugtatta, házába, asztalához ültette és megvendégelte őket, miközben családjukról kérdezgetett.

– Együtt mámorosodtak meg a bortól (22–34).

Boldog az, akinek Isten közelsége is elég a mámorhoz, és ahhoz, hogy méltósággal „kibírja” a dolgokat…

Isten azonban meghallgatta könyörgésüket, irgalmával mindig előttük járt.

Isten irgalma mindig megelőzi az embert.

– 2. József felől is tekintsünk erre a fejezetre.

– József kisírta magát a belső szobájában, ám végig uralkodott magán (29–31).

Ma is ez az egyetlen lehetőségünk: senkire sem tartozik, és senkit nem is érdekel érzelmi életünk, fájdalmaink.

Nem szabad terhelni ezekkel senkit.

– A hívő ember tudja ezt, és azt is, hogy irgalmasságot akar az Isten, nem áldozatot (Máté 9,13), e világban neki rendelt szerettei kapcsán különösképpen.

– Lám, már ott, akkor is érvényes volt ez, hiszen az Egyiptomiak is elkülönültek a héberektől, nemcsak a héberek másoktól.

Lám, minden népben ott lapul ez a szándék, ami nem krisztusi, de Istentől való is lehet adott helyzetben, amellyel mindeneknek előtte a sajátjait védi (31).

– 3. Az Isten színe felől a legkerekebb a történet.

– Ő mindent szépen intézett.

– Ő, irgalmával körül fogta népét, és általuk más népeket is megáldott, mint itt Egyiptomot.

Isten népével, velünk van (Máté 1,23), ismeri, meghallja sírásainkat, ismeri fájdalmainkat; Őelőtte nem kell majd uralkodni magunkon, de örök életünkben ez nem is lesz probléma (29–31).

– Milyen jó, hogy az Úr vállalt kezességet értünk.

– Milyen nagy áldás, hogy Ő irgalomra hajlítja a legdurvább ember szívét is körülöttünk; még a mi önző szívünket is, mások felé.

– Micsoda kegyelem, hogy az Ő irgalma mindent megelőz, az Ő értünk vállalt kezessége örök, a Jézus Krisztusban.

Szerző: refdunantul  2018.02.16. 04:00 komment

süti beállítások módosítása