NYÍLTAN HIRDETJÜK AZ URAT! – 1. Két korábbi tanítvány, akik eddig csak titokban vállaltak közösséget Ővele, most nyíltan előálltak, és felvállalták Jézus Krisztus ügyét (38–39). – 2. Ezek a hitvallók éppen a halott Jézussal kapcsolatosan teszik mindezt, miközben a temetését végzik. Isten Lelke felragyogtatta előttük Jézus Krisztus személyének titkát, amit korábban Nikodémusnak említett is az Úr, hogy „az Emberfiának fel kell emeltetni” (3,14), és ez a felemeltetés csak részben történt meg a kereszten, de lesz még folytatás. Ez a reménység hitvallásuk veleje, és ez a reménység nem szégyenítette meg őket (Róma 5,5). Ma, amikor Jézus Krisztus feltámadása nem téma; – amikor mindent kilúgoznánk a keresztyén üzenetből, ami emberi értelemmel felfoghatatlan; – amikor halott ügynek tekinti a világ az evangélium csodáját, és csak „emberi módon” keresik a megoldást milliárdok; – akkor tényleg hitvallás kiállni a feltámadás evangéliumával (40–42).  – 3. Mi is valljuk, nyíltan, tisztán, hogy hol állunk (2Korinthus 4,1-2).

Ezékiel 14,12–23

82. zsoltár

* A teljes igemagyarázat:

NYÍLTAN HIRDETJÜK AZ URAT!

– 1. Jézus temetése kapcsán János evangélista azt hangsúlyozza, hogy két korábbi tanítványa, akik eddig csak titokban vállaltak közösséget Ővele, most nyíltan előálltak, és felvállalták Jézus Krisztus ügyét.

Ezek ketten vállalták, hogy hol állnak, mind a zsidók, mind a rómaiak előtt; – vállalták a veszélyt, a fáradtságot, az anyagi áldozatot; – felvállalták Jézus Krisztus ügyét (38–39).

– 2. Hatalmas üzenete van annak, hogy ezek a hitvallók éppen a halott Jézussal kapcsolatosan teszik mindezt, miközben a temetését végzik, az akkori szokások szerint.

Isten Lelke felragyogtatta előttük Jézus Krisztus személyének titkát, amit korábban Nikodémusnak említett is az Úr, hogy „az Emberfiának fel kell emeltetni” (3,14), és ez a felemeltetés csak részben történt meg a kereszten, de lesz még folytatás.

Ez a reménység hitvallásuk veleje, és ez a reménység nem szégyenítette meg őket (Róma 5,5).

Ma, amikor Jézus Krisztus feltámadása nem téma; – amikor mindent kilúgoznánk a keresztyén üzenetből, ami emberi értelemmel felfoghatatlan; – amikor halott ügynek tekinti a világ az evangélium csodáját, és csak emberi ügyeskedésekben és misztikus, okkult bűvészkedésekben, esetleg bevált vallásos kollektív szokásrendszerekben, vagy a száraz tényekben keresik a megoldást milliárdok; – akkor tényleg hitvallás kiállni a feltámadás evangéliumával (40–42).

– 3. Mi is valljuk, nyíltan, tisztán, hogy hol állunk (2Korinthus 4,1–2), hogy Jézus Krisztus él (20,8), és a halott világ számára is csak Ő az élet (János 11,25). Ez a hit és hitvallás elveszi a félelmeket (38)

Szerző: refdunantul  2017.11.02. 04:00 komment

süti beállítások módosítása