A Reformáció 500 éves évfordulójának napján az Ige JÉZUS KRISZTUS KERESZTJÉRE irányítja a figyelmünket. – 1. A kereszt alatt akkor osztozkodó katonák, tudtukon kívül megmutatják, hogy azokért halt meg Jézus Krisztus, akik a saját apró, mindennapi, kicsinyes ügyeikkel foglalkoznak, és a másik szenvedése nem különösképpen hatja meg őket, – az élő Isten ügye, az örök élet lehetősége pedig végképp nem foglalkoztatja gondolataikat (23–24). – 2. A kereszt tövében álló asszonyok azt siratják, akit a legjobban szeretnek. Ők legalább feltekintenek a szenvedőre, utolsó percig mellette állnak, félretesznek mindent ezekben a percekben. Áldott ez az együttérző, a másik mellett végsőkig kitartó szeretet; – áldott, de itt látszik, hogy mégis milyen tehetetlen. Az igazán nagy bajban nem tudunk segíteni (25). – 3. A kereszten szenvedő Úr azonban megszólal, és ahogy anyját Jánosra bízza, a szeretett Jánost pedig az anyjára, úgy bíz bennünket egymásra a mi Urunk (26–27). Ennél azonban sokkal több történik itt, beteljesedik az Írás ígérete, mindenben (Zsoltárok 22,19). Itt nem egy ember szenved, hanem a világ Megváltója veszi kézbe a halandó emberi élet minden nyomorúságát. Na, ez az Ige üzenete, ez az evangélium; – erre figyelni, ezt hirdetni, élni, ez a reformáció (24).

Ezékiel 13

390. dicséret

* A teljes igemagyarázat:

A Reformáció 500 éves évfordulójának napján arra irányítja figyelmünket Isten Igéje, amit hitvalló elődeink is az Ige szívének tartottak: JÉZUS KRISZTUS KERESZTJÉRE.

– 1. A kereszt alatt akkor osztozkodó katonák, tudtukon kívül megmutatják, hogy azokért halt meg Jézus Krisztus, akik a saját apró, mindennapi, kicsinyes ügyeikkel foglalkoznak, és a másik szenvedése nem különösképpen hatja meg őket, – az élő Isten ügye, az örök élet lehetősége pedig végképp nem foglalkoztatja gondolataikat, noha ott „matatnak” a megváltó Úr színe előtt, most egy varratlan köntösért versenyezve (23–24).

– 2. A kereszt tövében álló asszonyok azt siratják, akit a legjobban szeretnek.

Ők legalább feltekintenek a szenvedőre, utolsó percig mellette állnak, félretesznek mindent ezekben a percekben.

Áldott ez az együttérző, a másik mellett végsőkig kitartó szeretet.

Áldott ez a szeretet, de itt látszik, hogy mégis milyen tehetetlen.

Az igazán nagy bajban nem tudunk segíteni (25).

– 3. A kereszten szenvedő Úr azonban megszólal, és ahogy anyját Jánosra bízza, a szeretett Jánost pedig az anyjára, úgy bíz bennünket egymásra a mi Urunk.

Nem minden embert azonos felelősséggel bízott ránk, hanem azt a néhányat, akikkel és akik között élünk.

Ha mindenki ezt komolyan venné, és a közvetlen közelünkben jobban vigyáznánk egymásra, az elég lenne... (26–27).

Ennél azonban sokkal több történik itt; – beteljesedik az Írás ígérete, mindenben (Zsoltárok 22,19).

Itt nem egy ember szenved, hanem a világ Megváltója veszi kézbe a halandó emberi élet minden nyomorúságát.

Na, ez az Ige üzenete, ez az evangélium; – erre figyelni, ezt hirdetni, élni, ez a reformáció (24).

Szerző: refdunantul  2017.10.31. 04:00 komment

süti beállítások módosítása