KI ÁLL MELLETTÜNK? Ki áll Jób mellett? – 1.  Elíhú vitára hívja Jóbot, de Jób már nem vitázik (1–7). Elíhú nem Jób betegségének okára, hanem annak céljára akar rámutatni (8–22). Valóban: Isten megtérésre hív és megpróbál a szenvedéssel. – 2. Amennyiben Jób nem érti meg az Isten szavát, kijelentését, küld egy „magyarázó angyalt” (23–30), aki segít megérteni a szenvedőnek is Isten kijelentését, a kínokban is segít megtapasztalni az Úr közelségét, így megtérésre, töredelmes szívre vezet, és megtartja, megváltja gyermekét (23–30). – 3. Ez a megváltás akkor csakis az életet, a gyógyulást jelentette (28–30). Azóta, Jézus Krisztusban sokkal többet jelent a megváltás: síron túli, örök reménységet. Jézus Krisztus velünk van, mellettünk áll mindenkor. A feltámadott Úr a mi egyetlen angyalunk is!

1Korinthus 3,1–5

235. dicséret

* A teljes magyarázat:

KI ÁLL MELLETTÜNK? Ki áll Jób mellett?

– 1.  Elíhú vitára hívja Jóbot, de Jób már nem vitázik (1–7).

Elíhú Jób korábbi szavait idézi („ezt mondtad!”), noha minden idézés már ferdítés, mert abban ott van maga az idéző is.

Ha Jób Isten szavára, válaszára vár, mert meg akarja tudni azt, hogy miért lett az egyetlen hatalmas Isten ellenségessé vele szemben, akkor vegye észre Jób, hogy Isten két módon szól az emberhez: – álmokban-látomásokban akárcsak a prófétákhoz (14–18); – és Isten szólhat a betegségen, próbatételen keresztül is (19–22).

Valóban: Isten megtérésre hív és megpróbál a szenvedéssel.

Elíhú nem Jób betegségének okára, hanem annak céljára akar rámutatni (8–22).

– 2. Amennyiben Jób nem érti meg az Isten szavát, kijelentését, küld egy „magyarázó angyalt” (23–30), aki segít megérteni a szenvedőnek is Isten kijelentését, a kínokban is segít megtapasztalni az Úr közelségét, így megtérésre, töredelmes szívre vezet, és megtartja, megváltja gyermekét (23–30).

– 3. Ez a megváltás akkor csakis az életet, a gyógyulást jelentette (28–30).

Azóta, Jézus Krisztusban sokkal többet jelent a megváltás: síron túli, örök reménységet.

Jézus Krisztus velünk van, mellettünk áll mindenkor.

A feltámadott Úr a mi egyetlen angyalunk is!

Minden más angyal, minden más közvetítő kapcsán felmerülhet a „csalfaság” gyanúja; – kivéve, ha valóban a feltámadott Úr nevében jön…

Szerző: refdunantul  2017.07.19. 04:00 komment

süti beállítások módosítása