HOL REMÉLHETÜNK MEGBOCSÁTÁST?A júdaiak egy emberként visszahívták Dávidot királyuknak, sőt útnak indítottak egy küldöttséget, amely a Jordánnál találkozott a királlyal, és segített neki átkelni a folyón (16–18). – A küldöttek között ott volt Simei (17), aki korábban szitkokat szórt a menekülő Dávidra, csúfosan gyalázva őt (16,5–8). Simei most kénytelen leborulni a visszatérő Dávidtól, és bocsánatot kérni tőle (19–21). – Dávid „most” megbocsátott Simeinek, pedig többen a bosszút várták tőle. Dávid elutasította a kísértést, és nem bántotta Simeit (22–24). Dávid be is tartotta ígéretét, és az ő életében nem kellett meghalnia a gyalázkodó Simeinek. – De ez a megbocsátás csak időleges volt, mert Dávid a fiának, Salamonnak utasításba adta Simei kivégzését (1Királyok 2,8–9), és Simeit ki is végezték (1Királyok 2,36–46).* Létezik ebben a világban ténylegesen bocsánat?** – Persze nem vagyunk makulátlanok. Mindannyian büntetést, halált, kárhozatot érdemlünk.*** – Jézus Krisztusnál várhatunk egyedül kegyelmet.

Apostolok Cselekedetei 12,6–19

394. dicséret

Hozzáfűzés az igeszakasz magyarázatához:

* Olyan ez, mint a nagy szabadság Amerikájában, ahol 25 évet ül egy gyilkos, aztán mégis kivégzik.

** – Mefibóset is gyanúba keveredett, ezért sűrű magyarázkodásba kellett kezdenie Dávid visszatérésekor, hogy nem akarta apja, Saul dinasztiája számára visszaszerezni a hatalmat (16,1–4).

– Mindenesetre Dávid úgy döntött, hogy nem bízhat teljesen Saul fiában. Ezért a korábban, megbocsátása jeleként neki ígért birtok felé kapja csak meg Mefibóset (25–31).

– Jaj annak, akinek magyarázkodnia kell, már a gyanú is elég ok arra, hogy „végezzenek velünk”.

– Hol lehet itt valóban megbocsátásról beszélni?

*** Vegyük tudomásul, ebben a világban, és embereknél nincs bocsánat. Bizony szomorú tapasztalata, hogy itt mindent levernek rajtunk az adott pillanatban, még azt is, amiről csak úgy gondolják, vagy úgy hallották, hogy elkövettük. Egyedül csak Jézus Krisztus a mi oltalmunk és szabadítónk!

Szerző: refdunantul  2017.05.23. 04:00 komment

süti beállítások módosítása