Az egyházat, annak zarándokútján, folyamatosan támadták. Ma is így van ez, kívülről és belülről egyaránt szabdalják az Úr ügyét, de azon semmiféle gonosz nem vehet diadalmat (Máté 16,18). Belülről a „tévtanítók” támadnak. Valóban hazug és nagy trükk, hogy a lényegtelen dolgokat kiemelve tereljük el a lényegről a figyelmet, rossz lelkiismeretet támasztva másokban (1-2). Eleve hibás a felvetés: mit nem szabad annak, aki Jézus Krisztusban hisz (3-4). Mit nem szabad? Vég nélkül lehetne sorolni azt a listát, amit az egyházon belüli tévtanítók ezzel kapcsolatban, csak erre fókuszálva megfogalmaztak. Ezt a listát úgy összegezhetjük, hogy nem szabad „élvezni”, minden tilos, amit örömöt okoz. Szenvedj! Maga az Ige tiltakozik ez ellen a hamis tanítás ellen, kimondva, hogy mindent szabad, amivel hálaadással élnek (3-4).

Zsoltárok 59

59. zsoltár

* A teljes magyarázat:

- Remélem, nincs üldözési mániám, nem szeretném, ha lenne. Beteg az olyan ember, aki élvezi azt, ha őt nem szeretik, és nem próbál értelemesen (bár nem minden áron) tenni valamit azért, hogy szeressék.

- A fenti lelkülettel, de mégis ki kell mondanom, hogy az egyházat, annak zarándokútján, folyamatosan támadták. Ma is így van ez, kívülről és belülről egyaránt szabdalják az Úr ügyét, de azon semmiféle gonosz nem vehet diadalmat (Máté 16,18).

- Néha megdöbbentő, mennyire gyűlöletesek vagyunk sokak előtt. De ez jel, megmondta ezt nekünk, a mi Urunk, hogy így lesz (János 15,18-21).

- Belülről a „tévtanítók” támadnak. Valóban hazug és nagy trükk, hogy a lényegtelen dolgokat kiemelve tereljük el a lényegről a figyelmet, rossz lelkiismeretet támasztva másokban, mindezt képmutató módon gyakorolva, mert amit másokkal kapcsolatban megjegyzünk, az valójában minket is terhel. Tartott már nekem előadást elvált ember a jó házasságról (1-2).

- Eleve hibás a felvetés: mit nem szabad annak, aki Jézus Krisztusban hisz (3-4). Mit nem szabad? Vég nélkül lehetne sorolni azt a listát, amit az egyházon belüli tévtanítók ezzel kapcsolatban, csak erre fókuszálva megfogalmaztak. Ezt a listát úgy összegezhetjük, hogy nem szabad „élvezni”, minden tilos, amit örömöt okoz. Szenvedj!

- Maga az Ige tiltakozik ez ellen a hamis tanítás ellen, kimondva, hogy mindent szabad, amivel hálaadással élnek. Az öröm nemhogy nem tilos, hanem inkább Isten ajándéka, amely odaát maradéktalanul kiteljesedik rajtunk. Ez persze azt is jelenti, hogy a hívő ember, Jézus Krisztusért, adott helyzetben felvállal szenvedéseket, lemond dolgokról, elenged örömöket, főleg azokat, amelyek úgy lesznek örömökké, hogy másoknak szenvedést okoznak, miközben őt magát is meggyengítik a hitben (3-4).

Szerző: refdunantul  2017.01.27. 04:00 komment

süti beállítások módosítása