Egyetlen kérdés létezik csupán: van-e valóságos megoldás az emberi élet számára?* Erre a kérdésre sok hamis válasz született az idők folyamán, amelyek valójában „variációk egy témára”: old meg az életedet a saját erődből, sőt Isten ügye is rád van bízva mindenestül; mert minden az embertől függ. Isten népét is újból és újból megkísérti ez az önhittség: az önmegváltás gőgje. Valójában az a hívő ember, aki tudja, hogy mindenben megváltásra van szüksége, mindene kegyelem, és a testben megjelent Jézus Krisztusban meglátja Isten Fiát, a Megváltót, az egyház és személyes élete Urát.** Az ilyen emberben ott munkál az igazság Lelke (4); aki által szelíden világos hitvallásra kész az élete (5); aki által az ugyancsak Szentlélek által vezetett embereket felismeri (2), és ezekre hallgat (6). Kinek hiszel, kire hallgatsz, ki befolyásol, kinek a gondolatait, válaszait teszed magadévá. Vigyázzunk, mert sok a hamisság, a hamis próféta, az antikrisztus ezen a világon (1; 3). Van itt minden! Ebben a káoszban meglátni az emberré lett, meghalt és feltámadott Urat, mint egyetlen valóságos és örök megoldást; - az tényleg a Szentlélek munkája (4-6).***

Zsoltárok 17

17. zsoltár

* Most temettük az egyik idősebb barátomat. Nagy ember volt, köztiszteletben álló, rengeteget dolgozott, olyan fontosnak tartotta magát. Másnapra már szinte el is felejtették.

** Az ilyen ember persze szorgalmas, erejét megfeszítve, tisztán cselekszik, de tudja, hogy nem azé, aki akarja, nem is azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené (Róma 9,16).

*** Istentől valók vagyunk, ha Őtőle várunk mindent. Ez a bizonyosság azonban nem hívő gőg, hanem alázat, tiszta, szolgáló élet és teljes Őrá hagyatkozás formájában ölt testet. Aki pedig saját erejében bízik, végezetül vajon meddig jut? Gondoljunk csak bele (4-6).

Szerző: refdunantul  2016.12.15. 04:00 komment

süti beállítások módosítása