A törzsek letelepedése után Rúben és Gád, valamint Manassé törzsének fele a Jordán keletre eső oldalán kapott területet. A Krónikás ezekre a törzsekre figyel a fejezet első felében (1-22), amíg egy asszír hadjárat, Kr. e. 732-ben véget nem vetett önállóságuknak (26; 2Királyok 15,29). A két és fél törzsnek korábban sikeres harcaik voltak, amíg az Úrban bíztak (18-21). Ezek a sikerek elbizakodottá tették őket, ezért amikor hosszan és megátalkodottan hűtlenné lettek az Úrhoz, idegenek hurcolták el őket (23-26). Jobb megelégedni az Istentől rendelt kevesebbel, alázatban és hitben, mint „többre” vágyva, ehhez még Isten segítségét is kérve, önhitté és istentelenné lenni. Döbbenetes olvasni a tömör megállapítást, hogy ezek ott vannak még ma is a fogságban (26). Nyilván, ez az időmeghatározás a krónika rögzítésének időszakát jelenti (Kr. e. 400 körül), vagyis sokak számára a fogság maradandóbb volt hetven évnél, akár „örökké” tarthatott. Ahol nincs megtérés, ott nincs áldás, és először „cifra nyomorúságot”, majd „fogságot” és „kárt” hoz ránk az Úr.

Lukács 6,1-11

294. dicséret

* A teljes magyarázat:

- A törzsek letelepedése után Rúben és Gád, valamint Manassé törzsének fele a Jordán keletre eső oldalán kapott területet. A Krónikás ezekre a törzsekre figyel a fejezet első felében (1-22), amíg egy asszír hadjárat, Kr. e. 732-ben véget nem vetett önállóságuknak (26; 2Királyok 15,29). A két és fél törzsnek korábban sikeres harcaik voltak, amíg az Úrban bíztak (18-21). Ezek a sikerek elbizakodottá tették őket, ezért amikor hosszan és megátalkodottan hűtlenné lettek az Úrhoz, idegenek hurcolták el őket (23-26).

- Jobb megelégedni az Istentől rendelt kevesebbel, alázatban és hitben, mint „többre” vágyva, ehhez még Isten segítségét is kérve, önhitté és istentelenné lenni.

- Döbbenetes olvasni a tömör megállapítást, hogy ezek ott vannak még ma is a fogságban (26). Nyilván, ez az időmeghatározás a krónika rögzítésének időszakát jelenti (Kr. e. 400 körül), vagyis sokak számára a fogság maradandóbb volt hetven évnél, akár „örökké” tarthatott. Ahol nincs megtérés, ott nincs áldás, és először „cifra nyomorúságot”, majd „fogságot” és „kárt” hoz ránk az Úr.

- Ennek ellentéteként, ezután Lévi leszármazottairól olvasunk, akiknek nem jutott terület, mert az ő örökségük az Úr volt, vagyis papi szolgálatukért járt nekik a „megélhetés” (27-41). A főpapi listát egészen a babiloni fogságig követhetjük itt (Kr. e. 587).

- Isten azzal bízta meg Lévi törzsét, hogy szolgáljanak az istentisztelet, a szent sátor és a templom körül; figyelmeztetve ezzel Isten népét az istentisztelet, az Úr előtt való megállás fontosságára: hiszen minden jó adomány az Úrtól van, és kárhozatosan belehalunk az életbe, ha az Úrról elfeledkezünk (Jakab 1,17).

- Amikor ezeket a sorokat írom, pünkösd van, és a legnézettebb tv csatornán bicikliversenyre hívnak bennünket. Nem folytatom tovább…

Szerző: refdunantul  2016.06.16. 04:00 komment

süti beállítások módosítása