Sokan lelkesednek Jézusért, aki hatalommal tanít, gyógyít, ezért népszerű. – 1. Az emberi lelkesedés és az ebből fakadó népszerűség sok veszélyt rejt (19). – 2. Jézus világossá teszi, hogy az Ő követésének egyrészt külső ára van: „előfordulhat”, hogy le kell mondani a földi élet minden evilági előnyéről, kényelméről, biztonságáról ebben a követésben (20). Az európai keresztyénség egy kényelemből lelkesedő keresztyénség, amely igazából semmit nem kíván feladni „itt”; sőt, az „itteni sikereket” Krisztussal magyarázza (1Korinthus 15,19). – 3. Jézus világossá teszi azt is, hogy az Ő követésének belső ára is van, mert Őt kell az első helyre tenni az életünkben. Tehát nem úgy van, hogy előbb elrendezem az itteni dolgaimat, eltemetem a szüleimet, felnevelem a gyermekeimet, aztán majd megyek utánad, Uram! Ez a követés „vagy most, vagy soha” (21). Jézus azt hangsúlyozza: hagyd a „halottakat”, te kövess engem most, és megtapasztalod az életet (22).

Ézsaiás 48

25. zsoltár

* Sokan lelkesednek Jézusért, aki hatalommal tanít, gyógyít, ezért népszerű.

– 1. Az emberi lelkesedés és az ebből fakadó népszerűség sok veszélyt rejt. Bizonyos helyzetekben nincs ennél veszélyesebb mindkettejük számára, mert kísértés annak is, akiért lelkesednek, meg annak is, aki lelkesedik. Jézus Krisztus hatalma itt mutatkozik meg igazán, aki pontosan látja, hogy hatalma valójában szolgálat, felelősség, önátadás, kereszt. Ezért hűti le azonnal a lelkesedő önjelölteket, akik máris követnék Őt (19).

– 2. Jézus világossá teszi, hogy az Ő követésének egyrészt külső ára van: „előfordulhat”, hogy le kell mondani a földi élet minden evilági előnyéről, kényelméről, biztonságáról ebben a követésben. Az európai keresztyénség egy kényelemből lelkesedő keresztyénség, amely igazából semmit nem kíván feladni „itt”; sőt, az „itteni sikereket” Krisztussal magyarázza. Jézus Krisztus válasza erre határozott „stop”, mert ha csak itt keresünk fészket, barlangot, védelmet, kényelmet; ha csak ebben az életben reménykedünk Őbenne, minden embernél szánalomra méltóbbak vagyunk (1Korinthus 15,19), és lelkesedésünk egyedül nekünk jó, senki másnak (20).

– 3. Jézus világossá teszi azt is, hogy az Ő követésének belső ára is van, mert Őt kell az első helyre tenni az életünkben. Tehát nem úgy van, hogy előbb elrendezem az itteni dolgaimat, eltemetem a szüleimet, felnevelem a gyermekeimet, aztán majd megyek utánad, Uram! Ez a követés „vagy most, vagy soha”; azzal a komolysággal, ahogy Ő meghatározta, mind az írástudónak, mind ennek a másik tanítványnak (21). Jézus azt hangsúlyozza: hagyd a „halottakat”, te kövess engem most, és megtapasztalod az életet, mert ha én vagyok az első, életre kelnek a halottak, megelevenedik az élet (22).

Szerző: refdunantul  2016.02.05. 04:00 komment

süti beállítások módosítása