Victor János „mindent” elmondott erről a szakaszról, néhány sorban. – 1. Mikor kezdte el Jézus a munkáját? Jézus akkor kezdte el működését, amikor Keresztelő János fogságban, majd halálával bevégezte a saját útját (12). Jézus nem siet hűséges útkészítőjét megsegíteni, mert elsősorban nem az a küldetése, hogy övéit ennek a világnak nyomorúságaiból csodálatosan kimentse, valami „boldog keresztyénségre”, hanem az, hogy megváltsa övéit az örök életre, és erőt adjon az itteni bátor bizonyságtételre, minden körülmények között. – 2. Hol kezdte el Jézus a működését? Saját hazájában szólt és cselekedett, annak is a legelesettebb részében, északon, Galileában (Ézsaiás 8,23-9,1). Nem az a kérdés, hogy hol vannak a sokat ígérő alkalmak. Isten elsőként a sajátjainkhoz, valamint a leghálátlanabb, legnehezebb munkamezőre küld (13-16). – 3. Hogyan kezdi el Jézus a küldetését? Ő tele van új mondanivalóval, és mégis Keresztelő János szavait ismétli (17). Majd később kiderül, mennyivel több az Ő küldetése ennél. Gyanús, ha valaki azonnal meg akarja mutatni, hogy ő jobb, több, újabb az előtte járóknál.

Ézsaiás 30,19-33

275. dicséret

* A teljes magyarázat:

Victor János „mindent” elmondott erről a szakaszról, néhány sorban.

– 1. Mikor kezdte el Jézus a munkáját? Jézus akkor kezdte el működését, amikor Keresztelő János fogságban, majd halálával bevégezte a saját útját (12). Ezzel összefüggésben fontos az is, hogy Jézus nem siet hűséges útkészítőjét megsegíteni, mert elsősorban nem az a küldetése, hogy övéit ennek a világnak nyomorúságaiból csodálatosan kimentse, valami „boldog keresztyénségre”, hanem az, hogy megváltsa övéit az örök életre, és erőt adjon az itteni bátor bizonyságtételre, minden körülmények között. Jézus akkor kezdte el működését, amikor ennek a bátor bizonyságtételnek eljött az Istentől rendelt ideje a világban.

– 2. Hol kezdte el Jézus a működését? Saját hazájában szólt és cselekedett, annak is a legelesettebb részében, északon, Galileában (Ézsaiás 8,23-9,1). Nem az a kérdés, hogy hol vannak a sokat ígérő alkalmak. Isten elsőként a sajátjainkhoz, valamint a leghálátlanabb, legnehezebb munkamezőre küld (13-16).

– 3. Hogyan kezdi el Jézus a küldetését? Ő tele van új mondanivalóval, és mégis Keresztelő János szavait ismétli (17). Majd később kiderül, mennyivel több az Ő küldetése ennél. Gyanús, ha valaki azonnal meg akarja mutatni, hogy ő jobb, több, újabb az előtte járóknál; pedig folyamatosan ezt tapasztaljuk. Jézus Krisztus eljövetele óta nem is kell újat hirdetni, tenni; mint ugyanazt mondani és élni: Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó, aki a halál árnyékában világosságot ragyogtatott (16).

Szerző: refdunantul  2016.01.18. 04:00 komment

süti beállítások módosítása