A gyülekezetben rend legyen, nem rideg, de ékes rend. A gyülekezeti vezetők tisztsége ezért nem szűnt meg, az első vezetők nemzedékének eltávozása után sem (7). A vezetők felelősek a hívekért, akik pedig imádkoznak a gyülekezeti vezetőkért. Így mindnyájan megmaradnak a tiszta lelkiismerettel, örömmel végzett szolgálatban. „Vezetők” és „vezetettek” mindenben az Úr vezetését követik, tehát valójában csak egyetlen vezető létezik: az Úr. „Vezetők” és „vezetettek” váltják egymást, de mindig testvéri szeretettel viszonyulnak egymáshoz, nem csupán egymástól távol, hanem egymás közelében élve is (18). Ez a szeretet rendet szül. Ez a szeretetből fakadó rend azért lehetséges, mert a juhok nagy pásztora, a mi Urunk Jézus Krisztus feltámadott a halálból, és szabaddá tett bennünket az Ő akaratának teljesítésére. Ez a szabadság munkálja bennünk azt, ami kedves Őelőtte (20-21).

Ézsaiás 23

155. dicséret

* A teljes magyarázat:
- A gyülekezetben rend legyen, nem rideg, de ékes rend.
- A gyülekezeti vezetők tisztsége ezért nem szűnt meg, az első vezetők nemzedékének eltávozása után sem (7). A vezetők felelősek a hívekért, akik pedig imádkoznak a gyülekezeti vezetőkért. Így mindnyájan megmaradnak a tiszta lelkiismerettel, örömmel végzett szolgálatban. „Vezetők” és „vezetettek” mindenben az Úr vezetését követik, tehát valójában csak egyetlen vezető létezik: az Úr. „Vezetők” és „vezetettek” váltják egymást, de mindig testvéri szeretettel viszonyulnak egymáshoz, nem csupán egymástól távol, hanem egymás közelében élve is (18).
- Ez a szeretet rendet szül.
- Ez a szeretetből fakadó rend azért lehetséges, mert a juhok nagy pásztora, a mi Urunk Jézus Krisztus feltámadott a halálból, és szabaddá tett bennünket az Ő akaratának teljesítésére. Ez a szabadság munkálja bennünk azt, ami kedves Őelőtte (20-21).
- Ez a szabadság az örök élet tágasságából fakad, amely a földi életet is szabaddá teszi, akár az önkorlátozásra is.
- Ez a szabadság arra is utal, hogy nem birkák vagyunk, hanem juhok. A keresztyénség nem agymosás, mert gondolkodva, kételkedve, megkérdezve lehet miénk a keresztyén üzenet kincse.
- Ez a rend elfogadja az intést, számon tartja a gyülekezet tagjait, a fogságból szabaduló Timóteust, a máshol élő testvéreket; azaz egymást (22-25).
- Ez a rend is kegyelem, mert mindig a káosz szélén állunk. Ez a rend: Krisztus (25).

Szerző: refdunantul  2016.01.10. 04:00 komment

süti beállítások módosítása